Exploatarea gazelor de şist naşte controverse în Bihor

Data publicării:
sist-47887

La finalului anului trecut, Guvernul a dat „undă verde" prospectării în vederea exploatării gazelor de şist în mai multe zone din ţară. Printre ele se află şi perimetrul comunei Sânmartin, unde funcţionează una dintre cele mai cunoscute staţiuni geotermale din țară ..Băile Felix. „Invadarea" băilor cu sonde de extracţie nu este pe placul autorităţilor locale, care susţin că ar însemna declinul statiunii.

Lucian Popuş - primarul comunei Sânmartin

„Simplul zvon că se vor face aceste foraje pe teritoriul comunei noastre, turiştii nu vor mai veni în proporţie de 90%".

Nicolae Leuce - viceprimarul comunei Sânmartin

„Oamenii s-au informat şi au văzut că această metodă este periculoasă pentru pânza freatică, pentru sol. Şi din exemplele statelor cu tradiţie în aceste exploatări, pot să cauzeze şi cutremure".

Metoda de extragere a acestor gaze pare relativ simplă. Prin forajul în sol se injectează un fluid, care dizlocă din şisturi gazele naturale în speranța ca vor ieşi la suprafață prin sondele de producţie. Problema este că nu se ştie exact ce lichide vor ajunge în sol.

prof. dr. ing. Marcel Roşca - decanul Facultăţii de Energetică a Universităţii din Oradea

„În măsura în care substanţele care se injectează sunt poluante şi atunci pot să treacă prin straturile impermeabile, care conţin resurse de apă potabilă sau apă geotermală".

Turiştii şi localnicii din Sânmartin sunt vehemenți nu vor exploatari in zonă de gaze de şist.

Împotriva exploatării gazelor de şist sunt şi localnicii din comuna Tulca, unde statul a dat deja un perimetru în concesiunea unei firme care va fora pentru a aduce la suprafaţă zăcămintele.

Ioan Bulzan - primarul comunei Tulca

"De hotărâre am aflat din Monitorul Oficial din 12.12.2012. Nu ştiţi locaţia exactă? Nu. Vi s-a comunicat ceva? Nu ni s-a comunicat nimic din partea nimănui.".

Vestea s-a răspândit rapid printre localnici. Primii care s-au documentat despre ce presupune exploatarea gazelor de şist şi au luat atitudine sunt profesorii şi elevii.

Laura Herdean - directoarea Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Tulca

"Vor urma şedinţe cu părinţii şi un punct de pe ordinea de zi va fi despre posibila exploatare a gazelor de şist din sat de la noi... şi campanii de informare, am făcut şi câteva pliante pe care le-am multiplicat.".

Oamenii sunt hotărâţi să lupte pentu a ţine departe exploatarea gazelor de şist de casele şi de copii lor şi aşteaptă acum să vadă dacă cineva va lua în considerare adresele şi memorandumul trimis la Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri