Sute de cai la un concurs de frumusețe ecvestră într-o staţiune din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
cal5

Momente deosebite pentru turiștii cazați zilele acestea în stațiunea bihoreană Băile 1 Mai. Oamenii au admirat o impresionantă expoziție de cai: peste 300 de animale de la zeci de crescătorii din toată țara au defilat în aplauzele publicului. Un juriu format din specialişti i-a premiat pe proprietari pentru felul în care îşi îngrijesc calul, dar și pentru calităţile cailor, în funcție de rasă.

Prima probă din concurs a fost cea de frumusețe ecvestră. Caii au trecut de câteva ori prin fața juriului, sub privirile admirative a sutelor de spectatori. Nu s-a făcut un clasament, dar fiecare participant a primit o diplomă și o medalie ca răsplată pentru îngrijirea minuțioasă a animalului.

"Au venit din 11 județe, sunt aproximativ 300 de cai. E important cât este de îngrijit calul, liniile lui, calitățile lui în funcție de rasă", a precizat Grigore Nicoară, organizator.

"Aici sunt cai grei, semi-grei, Nonius, Frizieni; am văzut și un cal de sport", a detaliat Ioan Vașadi, specialist în sporturi ecvestre.

Crescătorii care participă la astfel de concursuri spun că îşi pregătesc caii în fiecare zi, timp de câteva ore. Doar astfel nobilele animale pot fi oricând gata să participe la o competiţie.

"Ai grijă de cai: îi speli, îi cureți, le faci curat în grajd, le ștergi pe jos să o ducă și ei bine la fel ca oamenii. Cum o doamnă se împodobește ca să fie frumoasă, la fel și calul", spune Fănel Marcu, crescător din Suceava.

"Toți trebuie tratați la fel: periați, pieptănați; cât despre timp petrecut cu ei, la fel ca și cu orice animal de companie, e hobby", confirmă Dan Onița, crescător din Bihor.

cal5
cal5

Proba de frumusețe nu a fost singura din concurs.

"La concursul de tractare se va departaja prin distanța în metri și timp. Ce trebuie să facă acești cai? La proba de simplu să tragă un buștean de un cub și jumătate iar la proba de doi, un buștean de 2 cubi și jumătate", a explicat unul dintre organizatori care au fost, în acest an, primăria comunei Sînmartin și Asociația Crescătorilor de Animale din localitate.

"Este sezon estival, (e important - n.n.) ca turiștii să vadă aceste animale frumoase care se află în această expoziție", susţine Ștefan Pătroc, viceprimarul comunei Sînmartin.

Sute de spectatori au urmărit competiția de pe margine.

"- Foarte frumoși, superb.
- Ați mai văzut așa ceva?
- Nu, este prima dată când particip la așa ceva."

"Splendidă expoziția, multă lume și caii foarte frumoşi."

Concursul de frumusețe ecvestră a ajuns la ediția cu numărul 10 în Bihor.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri