Glutamatul, inamicul din mâncarea fast food

Data publicării:
glutamat 260115
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Medicii consideră că produsele de tip fast food își datorează succesul compușilor chimici care creează tot felul de arome. Astfel, creierul este pur și simplu păcălit că simțim gust de cașcaval, de șuncă, iute sau condimentat. În realitate, ingredientele adevărate sunt substituite cu toxine care intensifică gustul în mod artificial, spun specialiștii.

"Este vorba de intervenția umană oficial acceptată care determină modificarea gustului și culorii produsului", spune dr. Amorin Popa, nutriționist.

"Gustul ne înșeală de multe ori, putem mânca ceva gustos, dar nu sănătos", explică Valentin Pantea, medic de familie.

Cel mai des folosit este glutamatul de sodiu, care creează dependență de un anumit gust.

"Face niște reacții chimice la nivelul creierului care dau plăcere", susţine Letiția Apostol, consultant nutriționist.

"Aceste produse, mai ales la fastfood, au gusturi mult mai tentante decât produsul natural ceea ce face ca atracția gustativă și vizuală să fie foarte mare", precizează dr. Popa.

Cei mai afectați sunt tinerii, care ajung să consume fast food chiar și la mesele principale.

"Dacă chiar sunt în oraș mai îmi cumpăr mâncare junkfood sau fastfood."

"- De câte ori consumi fastfood?
- Cam o dată la două zile.
- Și din ce cauză?
- E mai rapid."

Rapid, dar și nesănătos, spun medicii. Aceștia atrag atenția că organismul are nevoie în fiecare zi de vitamine și minerale.

"Recomandarea este de a consuma fructe și legume zilnic ca fiind alimente sănătoase, hrană vie, cum se spune modern", spune Valentin Pantea.

Specialiștii atenționează că un nivel crescut de glutamat distruge sistemul nervos și poate provoca tulburări cardiace, dureri musculare și obezitate.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum funcționează și ce beneficii oferă noile buletine cu cip. Ce avantaje au posesorii
Digi FM
Meghan Markle, imagine rară cu fiica ei, prințesa Lilibet: „Sărbătorim prima zi de primăvară!”
Pro FM
Katy Perry, siluetă tot mai subțire la câteva săptămâni de când a reacționat la zvonurile despre utilizarea...
Film Now
Adevărul despre relația actriței Aubrey Plaza cu Jeff Baena. Cei doi erau despărțiți cu luni înainte de...
Adevarul
Povestea cutremurătoare a unei eleve de 10 ani: „Am fost violată... o mașină a oprit și trei adolescenți...
Newsweek
Ce pensie primești după 15 ani de muncă, stagiul minim obligatoriu în România? Suma, de infarct
Digi FM
Mitică Dragomir, dezvăluiri despre divorțul lui Dan Șucu: „Nu e normal să îi dai soției tale jumătate din...
Digi World
Salvia și rozmarinul, mai mult decât arome în preparate culinare. Ar putea fi cheia tratării unei boli grave
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Femeia care îi e aproape lui Kevin Costner, în urma divorțului de Christine. Acum 30 de ani, el îi plătea 80...
UTV
Mădălina Ghenea a defilat în lenjerie intimă pe străzile din New York. Actrița a întors toate privirile