Interzise, dar încă pe piaţă. Etnobotanicele ajung la consumatori direct de pe stradă sau online

Data publicării:
droguri 180913

Un fenomen alarmant în ultimii ani, consumul de etnobotanice, continuă să dea mari bătăi de cap autorităţilor. În spitale şi în centrul antidrog din Oradea vin lunar zeci de adolescenți care vor să scape de mirajul substanțelor halucinogene prin terapie și consultanţă psihologică.

"Media de vârstă este undeva la 18 ani. Sunt tineri care încearcă să socializeze, să iasă în evidență sub o anumită formă", spune Bogdan Axinte, inspector în cadrul Centrului Antidrog Oradea.

Şedințele sunt gratuite și confidențiale. Mulți minori renunță însă atunci când află că nu pot primi ajutor fără înștiințarea părinților. Un singur lucru e cert: de anul trecut, în Bihor nu mai există niciun magazin deschis de etnobotanice.

Potrivit comisarului superior Traian Bejan, din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Bihor, două dintre magazine au fost închise prin dispoziții ale comisarilor OPC, în timp ce la al treilea " e adevărat că ne-am prezentat de mai multe. De fiecare dată era închis și până la urmă s-a închis singur."

Consumatorii și-au găsit alte modalități să cumpere etnobotanice

Cu toate acestea, numărul consumatorilor de droguri nu s-a redus. Surse din anturajul consumatorilor spun că traficanții de droguri își anunță clienții ori de câte ori primesc sau aduc marfă din Ungaria sau Timișoara. Tranzacțiile au loc seara, în locuri retrase din oraș, precum malul Peței sau în parcarea pieței Obor. O jumătate de gram costă între 20 și 30 de lei.

După o discuție prealabilă la telefon, traficantul și consumatorul se întâlnesc într-o parcare ferită de ochii lumii, la marginea orașului. Schimbul durează câteva secunde și se desfășoară la geamul mașinii cu care traficantul și-a făcut apariția. Dacă consumatorul mai dorește încă o doză, poate apela cu încredere același număr de telefon încă o lună. Apoi traficantul își schimbă numărul, dar nu înainte de a-și anunța clienții despre schimbare, dar și despre următorul număr la care poate fi contactat.

O altă procedură este cumpărarea mărfii de pe internet, de pe site-uri de profil din Marea Britanie, care oferă o reducere substanțială de preț în cazul în care cantitatea de substanțe psihotrope este însemnată.

 

reporter: Claudiu Mihuț
operatori: Monica Pop, Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri