MARAMUREŞ. Şcoală în căminul cultural

Data publicării:
scoala camin cultural MM

Pentru mulți dintre elevii de la țară școala a început anul acesta în conditii grele, în clădiri improprii și cu dotări minimale. Este și cazul a zeci de preșcolari și școlari din două localități din Maramureș pentru care grădinița sau școala înseamnă, de fapt, căminul cultural. Întrucât clădirile instituțiilor de învățământ sunt în plină reabilitare, iar termenul de finalizare este prevăzut abia pentru anul 2018, primăria a găsit o soluție de compromis: săli de clase improvizate în căminele culturale.

În căminul cultural din localitate. Așa a început anul școlar pentru 17 preșcolari și elevi din Berchez, județul Maramureș. Motivul: școala din sat este încă în reabilitare, iar potrivit constructorilor termenul de finalizare este abia peste doi ani.

"În această încăpere ar fi trebuit să aiba loc, începând de astăzi, cursuri. Întrucât lucrările sunt departe de a fi finalizate, pentru elevii din Berchez școala înseamnă, pentru moment cel puțin, căminul cultural", spune Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Din păcate, aici începem anul acesta școlar. Ne-am mutat aici anul trecut, în luna aprilie, întrucat au început lucrările la acoperiș și copiii nu au mai fost în siguranță în acea clădire și am amenajat aici spațiul educațional", explică Erika Ladany, educatoare la școala din Berchez, jud. Maramureș.

Două încăperi ale căminului cultural au fost transformate în săli de grupe pentru preșcolari și, în locul cabinetului medicului de familie din sat, urmează să fie amenajată sala de clasă pentru cei 6 elevi din ciclul primar.

"Ce să zicem?! Părerea nu e foarte bună, dar acceptam condițiile care sunt. Deoarece la grădiniță nu s-au finalizat lucrările, am înțeles că din lipsa de fonduri… să sperăm să se remedieze treburile", spune un părinte.

"Termenul de execuție este pe o durată de 48 de luni, lucrările au început în 2014, deci timpul de execuție poate să fie până în 2018. Dar noi nu vrem să… de aia am și intervenit foarte tare să se lucreze, să se înainteze", susține Călin Ovidiu Petrică, primarul comunei Remetea Chioarului.

Aceeasi situație se regăsește și în Berchezoaia, sat situat la trei kilometri distanță de Berchez. Investiția totală pentru reabilitarea celor două instituții de învățământ se ridică la două milioane de lei, bani proveniți de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Autoritățile locale speră ca până la începutul anului viitor, lucrările să fie finalizate.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri