Muzeul evreilor din Oradea și Bihor, inaugurat în ultima sinagogă construită în oraș, acum 94 de ani

Data actualizării: Data publicării:
sinagoga muzeul Evreilor

Orașul cu cele mai multe sinagogi din România are de acum un muzeu al celor care au transformat Oradea în singura așezare din România care face parte din rețeaua europeană Art Nouveau. Muzeul Evreilor din Oradea și Bihor a fost inaugurat miercuri, în ultima sinagogă construită în oraș și spune istoria frumoasă, dar și tulburătoare a comunității din această zonă.

Frumusețea Oradei, cu clădirile și palatele sale Art-Nouveau, se datorează și comunității evreiești, care în secolul al XIX-lea și la început de secol XX reprezenta o treime din populația orașului. Influența ei se vede în palatele Vulturul Negru, Moskovits sau Ullmann, dar și în cele șapte sinagogi care au înfruntat timpul și pot fi admirate și în prezent. Poveștile unora dintre cei mai importanți membri ai comunității, obiectele și documentele ce le-au aparținut au fost adunate într-un muzeu amenajat în ultima sinagogă construită în Oradea, în perioada interbelică.

"La parter avem prezentată cronologia în date a comunității evreiești din cele mai vechi timpuri, când au fost consemnate date cu privire la prezența evreilor în oraș. Totodată este ilustrată contribuția deosebit de însemnată adusă la modernizarea orașului Oradea și înfrumusețarea acestui oraș", spune Diana Iancu, muzeograf.

La etaj sunt expuse obiecte și documente care amintesc de cea mai grea perioadă a evreilor orădeni. Pe podea au fost desenate șinele de tren pe care erau transportați la Auschwitz, iar pe pereți sunt scrise numele celor care și-au găsit sfârșitul în lagărele de exterminare. Despre aceste vremuri triste povestesc urmașii celor care au supraviețuit Holocaustului.

"În Oradea tatăl meu a fost farmacist, era căsătorit cu prima soție. Avea doi copii, unul de 12 și unul de 10 ani. Pe toți i-au dus cu trenul la Auschwitz", povestește Livia Somogyi, fiica unui supraviețuitor al Holocaustului. "Fiind farmacist, nu era obișnuit cu munca fizică și l-au pus la o mină de piatră, în care a slăbit la 40 de kilograme. Mama, săraca, a fost dusă dintr-o tabără în alta la muncă, fără să mănânce, fără să fie cu ce să se îmbrace. "

"Un frate de-al mamei mele, care cu soția a căzut victimă Holocaustului și mai mulți frați și surori ai bunicului meu. Când a aflat ce s-a întâmplat, atunci bunicul meu care locuia la Tinca a murit", își amintește Petru Stern, ruda unei victime a Holocaustului.

"S-a dorit reflectarea suferinței și totodată a eliberării, mărturiile unor supraviețuitori", spune Diana Iancu, muzeograf.

Obiectele expuse au fost donate de membrii comunității evreiești.

"Avem expus regulamentul ghetoului din Oradea care a fost afișat în casa în care a locuit Tereza Mozes, doamna Tereza Mozes, supraviețuitoarea infernului din timpul anului 1944-1945. Este expusă o stea galbenă, semnul distinctiv obligatoriu al evreilor", prezintă muzeograful.

"Ne pare foarte bine că am sosit să vedem cum s-a renovat și va fi în calitate de muzeu", se bucură un vizitator.

"A ieșit aranjat foarte frumos. Este loc și pentru comemorare și pentru a învăța lucruri pe care până acum nu le-am știut", a observat altul.

Muzeul Evreilor din Oradea și Bihor a fost inaugurat, miercuri, în timpul Sărbătorii Luminilor, Hanukkah. Sinagoga Aachvas Rein a fost reabilitată anul acesta, în mai puțin de șase luni, după ce ani la rând a fost lăsată în paragină. Lucrările au costat 380 de mii de lei, bani de la bugetul local.

"Sper ca acest loc să fie vizitat de multă lume care își va aminti ce s-a întâmplat. Important este ca aceste tragedii să nu se mai întâmple", a spus Shraya Kav, rabin.

Primarul Ilie Bolojan a declarat că proiectul Muzeului Evreilor are două componente: "una de respect față de ceea ce a făcut comunitatea evreiască în Oradea și cealaltă de comemorare a tragediei din anul 1944. Tinerii trebuie să știe ceea ce s-a întâmplat, în așa fel încât astfel de tragedii să nu se mai repete."

"Muzeul Evreilor din Oradea, la ceea ce prezintă azi, în sinagoga ortodoxă Achvas Rein, este o parte din expoziție, deoarece aceasta va continua în anul 2019", a precizat Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea.

Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 9 și 17. Un bilet de intrare costă 3 sau 5 lei.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri