Olandezii care în anii '90 au adus un spital NATO în Bihor s-au reîntâlnit cu cei pe care i-au ajutat

Data actualizării: Data publicării:
ajutoare olandezi1

La 27 de ani de la prima vizită în România, un grup de olandezi s-a întors în Marghita, oraș în care a adus imediat după Revoluție un întreg spital NATO. S-a întâlnit cu o parte din cei pe care i-a ajutat și cu medicii care au folosit ani la rând materialele primite din Olanda. În 10 ani, voluntarii au adus în România peste un milion de kilograme de ajutoare.

ajutoare olandezi
ajutoare olandezi

Impresionați de imaginile Revoluției din 1989, opt olandezi, ajutați de 20 de voluntari, au hotărât atunci să vină în România cu alimente și echipamente medicale.

"Am venit în mai cu două camioane pline cu echipamente medicale: paturi, instrumentar, medicamente, de toate - aici, în Marghita! Am adus camere de operație, paturi, de toate pentru spitale. Le-au folosit ani și ani de zile și au fost bune", spune Dick van der Lugt, coordonatorul acțiunilor.

Olandezii au venit cu mai bine de 20 de transporturi. De fiecare dată au venit cu bunuri aproape noi.

"Am primit la un moment dat, la mijlocul anilor '90, un întreg spital NATO de campanie preambalat, din care cred că ultimele materiale sanitare - cred - încă le mai avem sau le-am consumat anul acesta", spune doctorul Petru Chitulea.

"Ne-am trezit cu două camioane olandeze pline cu ajutoare aici, în Marghita. Era vorba de materiale, echipamente medicale, îmbrăcăminte redirecționate către spital și repartizate", îşi aminteşte Willie Stancu, voluntar.

Ajutorul a continuat timp de 10 ani. 63 de camioane au ajuns în acest interval în Marghita, Oradea sau Sibiu. În total, peste 1.000.000 de kilograme, în valoare de aproape 8 milioane de euro.

"Am adoptat aici 62 de familii, am adoptat școala primară, am adoptat un spital în Oradea cu 400 de paturi", spune Dick van der Lugt. La rândul său, Juep Groen recunoaşte: "A fost un șoc pentru mine. Când am venit acum 20 de ani, am privit și am crezut că suntem cu 50 de ani în urmă când am văzut cum trăiau oamenii."

Cei care au beneficiat de ajutoarele aduse de olandezi spun că acestea au contat foarte mult în condițiile grele din România anilor '90.

"Erau lucruri frumoase pe care le-am primit de la toată lumea de acolo."

"M-am gospodărit mult mai bine, am putut să mă mențin pe plan financiar; m-au ajutat enorm."

"Acum suntem înapoi, după 10 ani, și vedem că s-a îmbunătățit puțin, dar nu este destul", consideră Yan Meijern.

În total ,peste 120 de familii au primit pachete din partea olandezilor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: ADrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri