Oradea, reconstruită de străini. Muncitori din străinătate au lucrat în marile proiecte de reabilitare ale oraşului

Data publicării:
oradea straini

După lucrări de refacere care au durat un an, Piața Unirii a devenit cel mai important punct turistic din Oradea. Noul pasaj pietonal, drumul de acces și fântânile din zonă au fost construite de o firmă specializată din Italia. Aduse din peninsulă, bucățile de piatră au fost prelucrate și montate în Oradea de muncitorii străini.

"La final au umplut-o cu o rășină specială care conferă întregului ansamblu o elasticitate și rezistență superioară", a explicat Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Calitatea lucrării și respectarea termenelor le-au adus italienilor un alt contract important. Pasajul Vulturul Negru, un monument Art Nouveau, este refăcut de aceeași firmă din peninsulă.

"Noi lucrăm pentru un consorțiu care are lucrări în toată lumea și am venit și aici. Am fost solicitați, am câștigat licitația și suntem aici pentru a face treabă", spune un muncitor italian.

La doar câțiva metri distanță, un grup de muncitori din Slovacia construiește noul pod din centrul orașului. Sub supravegherea șefului de șantier, șlefuiesc plăcile de beton și montează bordurile care vor delimita trotuarul. 

Prezenţa muncitorilor străini este interpretată diferit de localnici.

"Cei de afară sunt plătiți mult mai bine mă gândesc."

"Lucrurile făcute de străini, uneori la un preț mult mai mic sunt mult mai de calitate decât cele făcute de ai noștri."

Deşi autohtonă, firma care reface canalizarea din Oradea a folosit tot muncitori străini. Mai precis, din Germania, care au folosit o tehnologie japoneză.

"Presupune ca prin intermediul conductelor de canalizare, fără spărturi, să se construiască practic o nouă conductă. Este o tehnologie e ultimă generație, se realizează totul robotizat", a precizat viceprimarul Mălan.

În cazul AquaPark-ului recent construit, municipalitatea a contractat o firmă din Ungaria. Deşi cei mai mulţi muncitori au fost români, lucrările dificile au fost făcute tot de lucrătorii aduși de peste graniță.

"Lucrările foarte specifice, cum ar fi folia de acoperiș sau montarea toboganelor, au fost făcute de firme din străinătate. Nu găseam firmă specializată în țară care să facă la nivelul cerințelor dorite", spune Șandor Iova, inginer șef în cadrul firmei ce a construit AquaPark-ul din Oradea.

Străinii au lucrat fără greşeală, iar complexul va fi deschis peste o lună și jumătate.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri