Nu mai puţin de opt incendii de vegetaţie uscată au fost înregistrate în prima zi a săptămânii, în decurs de aproape 7 ore, în Bihor. În total, focul a afectat o suprafață totală de aproximativ 13 hectare.
De la ora 11:20 până la 18:15, pompierii militari bihoreni au fost chemaţi să stingă flăcările care au cuprins vegetaţia de pe terenuri virane situate în Beiuș, Lunca, Rieni, Băile 1 Mai, Sântandrei, Chișirid, Săcueni și Peștere.
„Cauza probabilă a acestor incendii a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor”, a relatat maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
Pompierii reamintesc că arderea vegetației uscate în scopul curăţării terenurilor a dus la incendii violente, soldate cu rănirea unor persoane ori cu distrugeri materiale.
„În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine (...) accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permis de lucru cu focul. Acesta din urmă este emis, prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens”, susţine purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
Potrivit specialiştilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: - condiţii meteorologice fără vânt; - colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; - executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; - curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; - desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; - asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; - supravegherea permanentă a arderii; - stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; - interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
„Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc”, se arată într-un comunicat al ISU Crişana.
Încălcarea acestor reguli este sancţionată cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.
Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale
Noi și partenerii noștri 134 stocăm și/sau accesăm informații pe dispozitivul dvs., precum identificatorii cookie unici pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Puteți accepta sau gestiona alegerile dvs. făcând clic mai jos sau în orice moment, pe pagina cu politica de confidențialitate. Aceste alegeri vor fi raportate partenerilor noștri și nu vă vor afecta navigarea.Mai multe detalii
Noi si partenerii nostri (retelele de socializare si agentiile de publicitate partenere, precum si furnizorii nostri de servicii de date analitice) prelucram date pentru a permite website-ului sa functioneze, pentru a personaliza continutul si anunturile publicitare afisate in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Aceste drepturi pot fi exercitate prin modalitatea indicata aici. Prin click pe “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie, care implica inclusiv acceptul dvs. cu privire la stocarea/accesarea informatiilor de catre Vendor-ii cu care colaboram. Prin click pe “VREAU SA MODIFIC SETARILE INDIVIDUAL” puteti schimba preferintele in mod individual, mai putin cele legate de cookie strict necesare pentru functionarea website-ului.
Atât noi, cât și partenerii noștri prelucrăm datele pentru a oferi:
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.