"Sfinţii nu sunt mărci înregistrate!" Este motivaţia deciziei OSIM de respingere a înregistrării Zilelor Sfântului Ladislau

Data publicării:
sfant OSIM 170114

Prima ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau au avut loc în iunie anul trecut, organizate de Asociaţia Sfântul Ladislau, apropiată Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania şi Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Puţin timp după festival, când organizatorii au încercat să înregistreze brandul evenimentului, au avut parte de o surpriză: UDMR a încercat deja să facă acelaşi lucru, cu toate că nu avea nicio legătură cu festivalul.

"Demersul nostru a fost din start de a proteja Episcopia Romano-Catolică. Am spus în chiar prima conferinţă de presă: în cazul în care noi vom reuşi, vom dona gratuit această marcă, acest brand, Episcopiei Romano-Catolice din Oradea", susţine Ödön Szabó, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

"De la bun început am clarificat faptul că Episcopia Romano-Catolică din Oradea are rezerve faţă de denumirea acestui eveniment. Am subliniat de mai multe ori faptul că denumirea unui eveniment laic cu un nume care ţine strict de tradiţiile şi practica Bisericii Catolice nu este oportună, ci dă loc la interpretări greşite", se arată în comunicatul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Pe lângă cererea proprie de înregistrare a mărcii, organizatorii au depus o contestaţie împotriva demersului UDMR. Acum au primit răspunsurile: contestaţia este pertinentă, iar elementele grafice le aparţin. În schimb, marca nu se poate înregistra.

"Având în vedere că solicitarea de marcă cuprinde numele unor sau unui sfânt, care este considerat din punct de vedere religios ca fiind un simbol, cererea se respinge", explică Florin Popa, purtătorul de cuvânt al Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

"Noi nu am dorit să obţinem rezervă de marcă pentru Szent Laszlo, ci am dorit să rezervăm nume de marcă pentru evenimentele Szent Laszlo Napok, care nu este un nume de sfânt, ci conţine numele de sfânt. Dar nu sfântul am vrut pur şi simplu ca să-l obţinem ca şi nume de marcă", susţine Gyula Zatykó, organizatorul Zilelor Sfântului Ladislau.

Organizatorii au primit răgaz de 60 zile pentru a contesta decizia. Zilele Sfântului Ladislau vor avea loc şi în acest an, în cinstea regelui maghiar medieval, considerat întemeietorul Oradei.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Róbert Rézműves, Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri