Ce preferă, la restaurant, timișoreanul? Bucate tradiționale, mâncăruri bănățene

Data publicării:
bucate A



„Bănăţenii vin la restaurant cam de trei ori, aş spune eu, pe lună. Aici mă refer la clasa medie. Din păcate, foarte puţini îşi permit să iasă în restaurante, mai mult în restaurante ca să zic aşa, de tip fast-food, decât în restaurantele cu meniu clasic“,
ne spune Remus Tomici, bucătar şef al unui restaurant din Timişoara.

 

Și totuși destui au rămas fideli mâncării tradiţionale bănăţene. Andrei Rain este patronul unui restaurant cu specific tradiţional situat chiar în inima Timişoarei. De 14 ani, de când a deschis localul, a avut parte de o mulţime de clienţi, fie ei bănăţeni sau din străinătate. Cei mai mulţi aleg sarmăluţele, dar şi ciolanul cu fasole şi alte mâncăruri gătite special în această parte a ţării.

 

Inovaţia cu care a venit el este mâncarea... la metru. Aceasta conţine 16-18 sortimente de mâncare, de la sărmăluţe şi ciolan la cartofi la cuptor şi multe feluri de murături. Meniul este gândit pentru 6 persoane şi costă 220 de lei. „Este foarte apreciat şi foarte căutat pentru că în România, din câte am înţeles, de la cei care au fost şi au colindat ţara, nu se serveşte niciunde mâncare la metru. Şi nici în străinătate. Bere la metru, da“, ne precizează Andrei Rain.

Cei care optează pentru mâncarea tradiţională preferă multe bucate, care mai de care mai gustoase. Valentin Dinu, bucătar şef într-un restaurant din Timişoara, enumeră:În general mâncărurile gătite, cum ar fi sărmăluţele bănăţene, cum ar fi ciolanul cu fasole, tocăniţa de porc cu mămăliguţă, varza cu cârnaţi, bulzul bănăţean“.

 

Ce spun clienţii? ”Mâncarea bănăţeană este delicioasă”. Dar ce preferă? De la caz la caz: ”Sărmăluţele, bulzul bănăţean, tocăniţa. În general, îmi plac mâncărurile cu specific local“, „Aicea, la graniţa cu Occidentul şi cu atâtea minunate reţete de mâncare, aici excelează totul. Când am musafiri care îmi vin din străinătate îi aduc aici. Şi atunci, ciorba de burtă e deosebită“, „Sarmale, bine, super bine. Ciolan cu fasole“.

 

Timişorenii care iau pranzul sau cina în oraş lasă la restaurant sume cuprinse între 40-50 de lei şi peste o sută de lei de persoană, în funcţie de localul în care mănâncă.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...