Chişineu Criş: servicii private, în spital de stat. Localnicii plătesc mai puțin pentru ele!

Data publicării:
spital

”O parte din spaţii s-au folosit pentru laboratorul de radiologie, laboratorul de analize medicale, blocul alimentar...” Ioan Şula este managerul Spitalului Privat din Chişineu Criş. Tot el a fost şi ultimul director al Centrului de Sănătate din oraş, unul dintre cele 67 de spitale închise în România acum exact trei ani, pe 1 aprilie 2011.

”În momentul desfiinţării, profilul Centrului de Sănătate Chişineu Criş a fost un spital de boli cronice având în componenţă secţia de medicină internă cronici şi secţia de TBC pozitivi”, ne spune Ioan Şula.

Fostul spital a fost propus iniţial pentru a fi tranformat în centru pentru persoane vârstnice. Primăria nu a putut susţine proiectul din motive financiare astfel că s-a optat pentru un parteneriat cu o clinică privată.

”Vă daţi seama ce cerinţe se impun pentru a face un cămin de bătrâni, cu anumite cerinţe legiferate de către Uniunea Europeană şi era foarte greu să se păstreze şi să avem fonduri pentru acesta”, precizează Gheorghe Burdan, primarul din Chişineu Criş.

De pe urma înţelegerii dintre Primărie şi conducerea Spitalului Privat au avut de câştigat localnicii. Pentru că autorităţile locale au stabilit o chirie rezonabilă la spaţii, serviciile medicale oferite de spital sunt scutite de coplată. Ultima clădire care va fi închiriată anul acesta este fosta secţie de interne a Spitalului de stat. ”În acest moment Consilul Local Orăşenesc a aprobat ca să o atribuim pentru o secţie de pediatrie şi o farmacie cu circuit închis”, afirmă Gheorghe Burdan.

- Există vreo diferenţă, vreo schimbare de la spitalul de stat la spitalul privat? ”Cred că da, cred că da. O îmbunătăţire a serviciilor. Oamenii sunt extraordinari”, - Aţi plătit ceva la Spitalul Privat? ”Nu. Nu, n-am plătit că sunt din Chişineu Criş şi nu am plătit nimic”, - Şi sunteţi mulţumit de cum funcţionează acum serviciile? ”Sunt tare mulţumit!”.

Practic, astfel, autorităţile locale au salvat clădirea de la degradare. De altfel, un alt spaţiu al fostului Centru de Sănătate din Chişineu Criş, modernizat ultima oară în 2008, serveşte acum drept sediu pentru judecătoria din oraş.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri