Dreptul la viaţă, un lux. Casa de Asigurări va deconta tratamentele din străinătate doar la valoarea din România!

Data publicării:
dreptul la viata A



Doina Roman este mama lui Darius, un băieţel în vârstă de patru ani.
Chiar în ziua în care s-a născut, copilul a suferit prima intervenţie chirurgicală, fiind diagnosticat cu o malformaţie congenitală cardiacă. Peste o lună, a urmat a doua operaţie. Acum, Darius nu e cu nimic diferit de alţii copii de vârsta lui.

”Merge la grădiniţă, cântă şi dansează, de dimineaţă şi până seara, este un copil absolut normal, care nu necesită tratament, care nu are un regim de viaţă deosebit, care în momentul de faţă nu prezintă nicio urmă a nenorocirii prin care a trecut”, ne mărturisește Doina Roman.

 

După experienţa prin care a trecut, Doina a hotărât să înfiinţeze o asociaţie prin intermediul căreia să ajute cu informaţii şi alţi părinţi aflaţi în aceeaşi situaţie. Aproape 2.000 de copii se nasc anual în România cu probleme cardiace, însă nu pot fi operaţi mai mult de 500 de micuţi. Lipsesc specialiştii şi aparatura performantă din spitale. Există posibilitatea tratamentului în străinătate. Pacienţii trebuie să îndeplinească două condiţii.

Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, ne explică despre ce este vorba: ”Tratamentul să se regăsească în pachetele de bază, iar cea de-a doua, ca tratamentul să nu poată fi efectuat în timp util în România, considerând că viaţa pacientului este pusă în pericol. Dacă se îndeplinesc aceste două condiţii, persoane poate depune dosarul cu toate documentele necesare la Casa de Asigurări”.

De săptămâna viitoare însă, Casa Naţionala de Asigirări de Sănătate nu mai decontează decât valoarea procedurii din ţară. O intervenţie pe cord deschis la un copil de câteva zile, de exemplu, în străinătate, poate ajunge chiar şi la 40.000 de euro, în timp ce la noi nu depăşeşte 3.000 de euro, iar aceasta este si suma care va fi restituită.

 

”Părinţii ar trebui să suporte aproximativ 37.000 de euro, bani pe care, dacă nu-i au, sunt nevoiţi să-şi privească copilul murind. Acum, întrebarea se pune: cine hotărăşte cine trăieşte şi cine moare?”, ne spune Doina Roman.

Potrivit specialiştilor, statul român subevaluează serviciile medicale pentru a avea suficienţi bani ca să le susţină. În cazul noii legi, însă, românilor le va fi îngrădită posibilitatea tratării în străinătate.

reporter: M. Rohnean/ G. Ernst
operator: D. Şoşdean/ C. Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri