Experiment pentru a reduce facturile la încălzire, la Timișoara: agentul termic vine pe... orizontală

Data publicării:
calorifer



Ion şi Elena Sultan se numără printre cei 45 de locatari care vor plăti mult mai puţin pentru încălzire,
în acest an. Nu la fel de norocoşi au fost iernile trecute, atunci când că erau racordaţi la sistemul de încălzire pe verticală.

Agentul termic urca pe coloane, iar cei care stăteau la etajele superioare erau dezavantajaţi. În plus, în zilele de iarnă cu temperaturi pozitive, oprirea căldurii însemna întreruperea agentului termic pentru jumătate de bloc. Iar factura era pe măsură.

”Unii vor căldură, alţii nu vor, unii au copii. nu mergea! inchizi tot blocul”, afirmă Ion Sultan. ”Cel mai mult am plătit într-o lună 4 milioane, dar noi plătim şi vara”, completează Elena Sultan.

 

Acum, blocul lor a fost inclus într-un sistem experimental care promite să reducă facturile.

Fiecare apartament este direct racordat la magistrala de agent termic. Locuinţele sunt independente una de alta, astfel că fiecare locatar poate opri sau porni căldura ori de câte ori doreşte. În plus, stabileşte şi cât de cald vrea să fie în apartament. ”Acum e cald. ce fac, dau drumul la căldură şi stau cu geamul deschis? Dacă toată iarna nu vreau să dau drumul la căldură, închid caloriferele”, spune Ion Sultan. ”Noi zicem că merge foarte bine. Am dat drumul la probă, merge totul foarte bine. am dat o oră-două şi era cald peste tot”. - Înainte sistemul se încălzea mai greu? ”Mai greu”, răspunde Elena Sultan.

Furnizorul de apă caldă şi agent termic din Timişoara se aşteptă ca sistemul să îi atragă din nou pe localnicii care, până acum, se debranşau în masă.

 

Petrică Pampu, directorul Colterm, ne explică: ”Problema cea mai mare era gestionarea consumului de energie şi ulterior plata. Din cauza evoluţiei preţurilor şi la gazele naturale sunt convins că îi vom atrage şi din cei care au trecut pe gaze naturale cu centrale murale”.

Acum, cei 45 de localnici din cele 20 de apartamente nici nu se gândesc să facă trecerea la centralele pe gaz. În plus, au scăpat de grija creşterii prețului la gaz și de mult dezbătuta taxă de mediu pe centralele termice.

Iar promisiunea facturilor mici le face cu ochiul localnicilor care nu sunt incluşi în experiment: ”Pentru că e acelaşi sistem ca pe gaz”, - Sunteţi dispusă să încercaţi? ”Normal”, ”Să ne prezinte cum este, dacă e mai ieftin şi mai bun, normal că renunţăm, eu am centrală de vreo 10-12 ani, deci am recuperat investiţia”.

70.000 de apartamente din Timişoara mai sunt branşate acum la sistemul public de termoficare. În 2012, 7.000 de locatari s-au debranşat, iar anul acesta, alte 2.000 de persoane au renunţat la serviciile furnizorului local.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri