Locuri puţine şi personal insuficient. Aceasta este realitatea în creşele de stat din Timişoara

Data publicării:
n18 Crese icon

Diana Haţegan are două fetiţe. De la un an şi patru luni, cea mai mare dintre ele a fost dusă la o creşă privată pentru că la stat, îngrijitoarele sunt prea puţine pentru numărul mare de copii. Plăteşte, însă, pentru asta aproape 800 de lei pe lună, în loc de 140 de lei, cât ar fi la stat.

"Ei sunt mici şi au nevoie de grijă în primul rând. Nu atât educativ cât grijă pentru că sunt foarte mici, iar o educatoare, oricâtă pedagogie ar cunoaște, nu ar putea avea grijă nici să-i supravegheze pe 20-30 de copii cât sunt la stat. La o creşă privată sunt 6, maximum 8 copii", susţine Diana Haţegan.

În creşele de stat din Timişoara locurile s-au ocupat imediat după ce s-a dat startul la înscrieri.

Voichiţa Petla, coordonatoarul Creşei nr. 3, ne-a spus: "Înscrierile în creşe încep de la începutul anului în curs. Tot timpul anului. În limita locurilor disponibile, dar pot să vă spun că în jumătate de oră s-au ocupat toate locurile şi anul acesta".

400 de locuri sunt disponibile în creşele de stat din oraş, iar anul trecut în Timişoara s-au născut peste 6000 de copii. "În primul rând, în anii de după 1990, s-a redus numărul de locuri. Reducându-se numărul de locuri, s-a redus spaţiul şi în spaţiul respectiv au intrat grădiniţele", ne-a declarat telefonic Simona Stoca, medic coordonator de creşe. Şi personalul este insuficient, dar locurile sunt blocate.

Mihai Costa, directorul Direcţiei Instituţii Şcolare din cadrul PMT: "Legat de numărul de pesonal insuficient, o infirmieră acoperă real undeva la 18-20 de copii. Normativul nou solicită, în funcţie de vârstă, undeva între 7 şi 9 copii".

În Timişoara, pentru cele 13 creşe de stat există aproximativ 50 de infimiere, dar ar mai fi nevoie de încă 40.

Doina Ştreangă, infirmieră la Creşa nr. 3, ne-a declarat: "Este foarte periculos pentru că ne poate costa viaţa, libertatea. Fracţiuni de secundă, nu eşti atentă, le dai apă sau faci altceva şi altul din pat poate să cadă".

În cazul în care se întâmplă un incident în cadrul creşei, răspunderea aparţine coordonatoarei.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Viorel Jiva
web editor: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri