Măsuri împotriva inundațiilor la Gătaia, după 10 ani

Data publicării:
icon masuri inundatii gataia 131114

Angajații Direcției Apelor Române Banat au început decolmatarea albiei canalului Goroviţa, care preia, la nevoie, din debitul râului Bârzava, apa care a ieșit din matcă de atâtea ori. Digul aferent este cel care a cedat în fața râului Bârzava în anul 2005. După 10 ani de promisiuni, autoritrățile susțin că lucrările de consolidare vor începe în această toamnă. De asemenea, pentru ca oamenii să fie la adăpost, digul trebuie înalțat cu aproximativ 1 metru.

Locuitorii din zona Gătaia s-au săturat de promisiuni. De aproape un deceniu stau cu frica în sân la fiecare ploaie. Direcția Apelor Române Banat a început lucrările în zona Gătaia din fonduri proprii, deși promisiuni de finanţare există şi de autorităţile central. După ce lărgirea albiei canalului Goroviţa va fi gata, muncitorii vor începe lucrările la dig.

Ervin Luci, directorul Apelor Române Banat: "La supraînălţarea digurilor vor începe săptămâna viitoare. Vom lucra cu utilajele noastre, cu buldozerele şi excavatoarele noastre până când vom primi bani de la Administraţia Apelor Bucureşti. Facem cât putem acum, continuăm şi anul viitor. Vrem să rezolvăm problema Gătaia, să nu mai fim puşi în situaţia ca tot timpul când avem cod roşu la Gătaia să tremurăm că poate să deverseze".

Pentru lucrările necesare asigurării zonei împotriva inundațiilor, atoritățile centrale au promis să aloce 1,5 milioane de lei, deși, potrivit unui proiect început în urmă cu 10 ani, Administraţia Naţională a Apelor Române mai are de alocat județului 12 milioane de lei. În 2005, Guvernul a făcut împreună cu Apele Române un proiect pentru consolidarea malurilor în zona Gătaia. Proiectul era estimat la 15 milioane de lei. S-au cheltuit doar 3 milioane de lei, pentru consolidarea unui pod. După aceea, lucrările s-au oprit, din lipsă de fonduri.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri