Micul trafic la graniţa de vest, reînviat de scăderea TVA-ului la carnea de porc, în Ungaria

Data publicării:
carne 1

Cel puţin pentru moment, proprietarii de magazine din Ungaria care vând carne în apropierea graniţei cu România se pot declara mulţumiţi. Chiar dacă nu au neaparat nişte argumente solide în favoarea produselor lor, românii le cumpără din convigere fără să calculeze exact dacă merită.

Un kilogram de cotlet cumpărat din Ungaria costă cu abia 3 lei mai puţin decât acelaşi produs luat din România. Cu toate acestea, locuitorii din apropierea graniţei preferă uneori drumul până în ţara vecină pentru a obţine - spune ei, produse mai ieftine.

- De ce cumpără românii de aici produse din carne? ”Cei care cumpără de la noi vorbesc de calitate, de preţ. Spun că e mai bună calitatea, produsele noastre sunt mai ieftine”, afirmă Kovacs Margo, vânzătoare.

- Obişnuiţi să cumpăraţi carne din Ungaria? ”Da, destul de des”, - Şi care sunt avantajele? ”E puţin mai ieftin ca la România”, - Şi calitatea e comparabilă? ”Şi calitatea, şi calitatea e mai bună ca la România”, - Mai ştiţi şi alţi oameni din România care cumpără produse din Ungaria? ”O, destui! Cunosc destui care duc carne de aicea. O prepară şi mulţi o prepară şi aici!”, spun clienții.

După ce s-au alarmat în primele luni ale anului, producătorii din România şi-au refăcut între timp calculele şi afirmă acum că nu sunt afectaţi mai deloc de micul trafic. ”La micul trafic, la cei care stau în zona de graniţă dacă se duce să îşi cumpere carne pentru o săptămână, diferenţa de preţ aproape că o plăteşte cu benzina şi cu motorina”, susține Dimitrie Muscă, producător de carne.

Pentru un român care locuieşte în apropierea graniţei, un drum până în Ungaria costă, în medie, 20 de lei. În condiţiile în care un kilogram de carne de porc în ţara vecină este cu 3 lei mai ieftin, deplasarea merită numai dacă ar fi cumpărate de la 7 kilograme de carne în sus, ceea ce presupune o investiţie de minim 150 de lei la un drum.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri