O nouă zi de proteste a angajaților Nestle

Data publicării:
nestle

Angajații de la fabrica Nestle din Timișoara au potestat şi astăzi față de decizia luată de patronat de a închide întreprinderea. Printre nemulțumiri se numără și faptul că angajații mai vechi de 20 de ani vor primi prea puține salarii compensatorii. În replică, reprezentanții concernului spun că acestea sunt calculate la nivelul de salarizare din țara noastră. Angajații spun că vor continua protestele până când cerințele lor vor fi respectate.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

După încheierea programului de lucru, aproximativ 60 de persoane au scandat în fața fabricii care își va închide porțile în luna mai. Anișoara Ifcu lucrează de peste 20 de ani la fabrica din Timișoara. Spune că salariile compensatorii pe care ar urma să le primească nu reflectă toată munca depusă. Pe lângă acest job, în weekend lucrează cu jumătate de normă într-un restaurant ca să își poată crește cele trei fiice.

„Avem și rate la bancă, avem și cerințe foarte mari la școală, la facultate. Și probleme de sănătate care vin neanunțate. Nu este ușor... Vestea că se va închide fabrica a fost un șoc pentru toată lumea, inclusiv pentru mine care am trei fete", povesteşte  Anișoara Ifcu - angajată.

Decizia companiei de a pleca din Timișoara a fost anunțată în luna ianuarie, asta în condițiile în care, în anul 2018 firma nu a înregistrat pierderi.

„Toți avem cheltuieli, rate. Majoritatea colegilor sunt agățați de bănci cu împrumuturi. Toți vor un loc de muncă stabil și suntem mulți care avem o vechime mare în fabrică ți-e greu să te duci să te acomodezi să o iei de la început ca un tânăr."

În urmă cu două săptămâni firma a organizat un târg de job-uri pentru angajații care urmează să rămână fără slujbe, dar nici acest lucru nu i-a ajutat prea mult pe muncitori.

„Să știți că multe firme de recrutare nu au luat femei. Au venit doar pentru bărbați, deci unde nu este muncă de femeie. Sau au pe perioadă determinată cum am avut aici, nu. Deci ce am ambalat și ce am făcut aici e clar că în Timișoara nu mai este."

Potrivit sindicaliștilor, salariile compensatorii promise de conducere sunt prea puține în comparație cu alte țări în care Nestle şi-a închis fabricile.

„Colegii noștri din Europa sau țări în care s-au închis fabrici au primit, bine în urma unor demonstrații și a unor greve ale lor au primit recompense foarte foarte avantajoase. Vrem și noi, nu neapărat suma lor, ci măcar să ne apropiem ca număr de salarii de același tratament față de ei", explică Ovidiu Bolovan - președinte al Sindicatului Nestle România.

"Într-un comunicat de presă, cei de la Nestle spun că măsurile salariale de care angajații sunt nemulțumiți sunt la nivelul pieței din România", Mihai Văluşescu, jurnalist Digi24 Timişoara.

„Ca și în orice țară, măsurile compensatorii fac obiectul unei decizii dependente în mod direct și exclusiv de contextul local din perspectivă socială, economică și legislativă. În ceea ce privește activitatea fabricii de la Timișoara, aceasta va înceta la sfîrșitul lunii mai, cu respectarea tuturor reglementărilor legislative în vigoare. Producția sortimentelor de cafea și dulciuri va continua în alte 4 fabrici Nestlé din Grecia, Ungaria, Ucraina si Egipt. "

„Suntem tratați în continuare ca ca o groapă de gunoi a Europei, iar noi angajații putem fi comparați cu scalvii pe plantație", adaugă Dragoș Frumosu - preşedintele sindicatului.

Fabrica de la Timişoara a produs anual peste 10.000 de tone de dulciuri şi băuturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gafa făcută de Macron la întâlnirea cu Kate! Nu a mai avut ochi pentru altcineva. Brigitte nu a fost deloc...
Digi FM
Cine este Dacian Dragoș, noul judecător CCR numit de Nicușor Dan. A fost implicat în litigiul de la Roșia...
Pro FM
Elena Gheorghe, mesaj emoționant la aniversarea a 13 ani de căsnicie: „Dragostea nu s-a stins, s-a așezat...
Film Now
Regizorul James Gunn l-a reconstruit pe Superman pentru marile ecrane: Am simţit presiunea mereu. A fost o...
Adevarul
Imagini revoltătoare pe Transfăgărășan: un individ încearcă să lovească un urs cu mașina. Autorul a fost...
Newsweek
Bolojan anunță ce categorii de pensionari pierd bani la pensie, din septembrie. „E o inechitate”
Digi FM
Macron, ignorat din nou de soția sa, în timp ce-i oferă mâna la coborârea din avion. Cuplul prezidențial...
Digi World
De ce nu e deloc o idee bună să te culci cu părul ud. Riscurile despre care experții avertizează
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
James Gunn: Este o prostie să crezi că „Superman” va fi un eșec dacă nu va face 700 de milioane de dolari
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie