Povestea transformării ciobanului român. 16 oieri s-au asociat și au ajuns să îşi vândă producţia de brânzeturi în supermarketuri

Data publicării:
cioban
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Florin Bebişelea are 53 de ani. În urmă cu 18 ani a renunţat la transhumanţă şi s-a aşezat cu oile sale în Câmpia Aradului. În prezent are 1.300 de oi pe care le-a pus la comun cu alţi 15 colegi de breaslă cu care a format o asociaţie specializată în prelucrarea şi comercializarea produselor rezultate din laptele de oaie.

”Fiecare din cei 16 asociaţi şi-a dotat ferma cu un astfel de rezervor de răcire a laptelui, din acest rezervor laptele este transportat cu o cisternă la fabrică unde este procesat”, spune Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

”Aici e laptele de azi dimineaţă”, - La ce temperatură stă el aici? ”La 4 grade. Ca-n frigider! Ca-n frigider, da! Foarte rece şi... aici stă”.

Inaugurată în 2008, fabrica procesează zilnic până la 15 mii de litri de lapte din care sunt făcute produse specifice: telemea, caş, brânză maturată, dar şi iaurt, sana sau smântână. Totul, la cele mai înalte standarde de igienă şi folosind cele mai moderne utilaje.

”Secţia aceasta este pentru iaurt, produse proaspete, iar acest utilaj este pentru ambalarea iaurtului şi a smântânii în pahare de plastic la 200, respectiv 400 de grame”.

”Ca să poţi vinde pe supermarket, trebuie să procesezi laptele într-o fabrică modernă la ultimele standarde, cu ştampilă ovală, care acolo trebuie să respecţi nişte condiţii. Deci telemeaua de Sibiu care o făceam noi înainte la fermă nu puteai să o vinzi în supermarketuri”, ne precizează Ioan Branga, asociat, administrator al fabricii.

”Fără pasul ăsta nu mergea nicicum! Nu mai puteam supravieţui! Mai ales acuma cu noile legi acuma ce-o venit, nu mai. Gata!”, este ferm Florin Bebişelea, membru în asociaţie

Anul trecut, fabrica fermierilor de lângă Chişineu Criş a vândut lactate în valoare de 2 milioane de euro. Pe lângă laptele de oaie, fabrica procesează mai nou şi lapte de vacă, adaptându-se astfel la cerinţele pieţei care cere, mai nou, produse cât mai competitive ca preţ.

De la stânele din Banat, pe masa americanilor. Cooperativa ciobanilor din Timiș a vândut anul trecut 270.000 de litri de lapte 

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde se ascunde Klaus Iohannis în timp ce ANAF îi cere 1 milion de euro. Fostul președinte a stârnit furie cu...
Digi FM
Irinel Columbeanu, criticat după ce Irina i-a plătit datoriile de la azil: „I-a plăcut viața, a iubit femei...
Pro FM
Bianca Censori, imaginile provocatoare care i-au adus noi critici: „Pentru nimeni și nimic nu merită să-ți...
Film Now
Halle Berry a fost Miss World USA. Cum arăta în 1986
Adevarul
Popa sfințește sportul. Un profesor cu 33 de operații și cu un picior tăiat ține în viață, de 29 de ani...
Newsweek
Poate fi pusă poprire pe pensie sau pe salariu minim? În ce condiții executorul poate lua banii
Digi FM
Cea mai mică pensie din România. Câți bani ia o persoană care a lucrat doar o singură zi
Digi World
Un reputat astrofizician de la Harvard avertizează: o navă extraterestră „ostilă” ar putea lovi Pământul în...
Digi Animal World
Ce a descoperit o femeie în propria baie, în timp ce spală rufele. A ajuns la spital pentru vaccin antirabic
Film Now
Charlie Sheen, declarații la opt ani de când a renunțat la alcool: „Rușinea te sufocă. Chiar i-am rănit pe...
UTV
Adela Popescu, despre începutul relației cu Radu Vâlcan. „Mi-a luat puțin timp până m-am lămurit că...