Unul din obiectivele turistice ale Banatului, donjonul de la Ciacova, sub amenințarea apei

Data publicării:
donjon Ab



80 de metri cubi are bazinul situat la etajul superior al turnului. Prin conductele care străbat donjonul vechi de 600 de ani, apa ajunge direct în casele din Ciacova. Ce spun localnicii despre această apă? ”Apa care vine de la turn e foarte proastă”, ”E cum e. Este... este lichidă”, ”Nu e bună. E mai bună la sat, la Ghilad, decât la noi”.

 

În timp ce calitatea apei îi nemulţumeşte pe localnici, ţevile prin care e transportată îi ţin departe pe turişti. În lupta cu timpul, igrasia amenință dur pereții unui etaj al donjonului. O soluţie de salvare a monumentului ar putea fi un alt bazin la care se lucrează deja şi care va alimenta rețeaua de apă din localitate.

 

Petru Filip, primarul din Ciacova, ne precizează: ”Urmează ca în 2014, maxim în 2015 să punem în funcțiune stația de pompare și să eliberăm turnul, ca să îl putem reda spre vizitare turiștilor”.

Turiştii ar putea afla astfel că turnul de apărare de la Ciacova, realizat în secolul al XIV-lea, e tot ce a mai rămas din cetatea otomană distrusă de austrieci după ocupația Banatului. ”Cred că e unul din obiectivele importante ale Banatului, care trebuie pus in valoare. Din câte știu eu, încă mai există bazin de apă în interiorul turnului, ceea ce face extrem de riscantă supraviețuirea acestuia”.

Construit din cărămidă arsă, donjonul este înalt de 30 de metri, iar zidurile sale depăşesc, în grosime, doi metri.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Andrei Marina
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri