Din cabinet, pe „acoperişul lumii”

Horia Colibăşanu se pregăteşte zilnic pentru călătoria sa pe acoperişul lumii. Chiar şi atunci când se află la cabinet şi are pacienţi. Nu e vorba doar de antrenamentul fizic, e nevoie de o ambiţie de fier ca să urci Everestul. Căci până la 8 mii de metri altitudine orice om e gata să renunţe de cel puţin atâtea ori...
„Am mai încercat o dată în 2014 şi nu am reuşit datorită condiţiilor meteo, adică datorită vântului foarte puternic care ne-ar fi pus în pericol mâinile. Am fi avut degerături şi am decis să renunţăm”, povestește Horia.
Horia face alpinism de peste 10 ani. Este primul român care a urcat pe vârful K2 şi pe Annapurna fără oxigen. În total, a cucerit 3 din cei 5 munţi mortali ai planetei şi este până astăzi singurul român care a urcat pe şapte vârfuri de peste 8 mii de metri altitudine.
„E ceaţă? Da, e puţin ceaţă, dar poţi să vezi două persoane. Văd două persoane. Unde sunt? Ceilalţi sunt sus, unde e depunerea aceea, pe creastă. În spatele crestei înzăpezite.”
Stomatologul timişorean admite că la o astfel de călătorie îţi vezi practic moartea cu ochii. În expediţia pe Everest, cea mai periculoasă parte e coborârea, pentru că alpiniştii sunt slăbiţi, şi orice pas greşit înseamnă o prăbuşire de la mii de metri înălţime.
„Principala problemă este frigul că din cauza oxigenului şi se face foarte frig”, continuă alpinistul timișorean.
Horia va pleca în călătoria pe Everest în 7 aprilie. Chiar şi pe cei mai înalţi munţi, el ţine însă în rucsac slănina şi ceapa, iar gândul îi este tot la cei de acasă.
„Pacienţii mei mă aşteaptă pentru că fac asta de zece ani şi s-au obişnuit cu chestia asta de fapt foarte mulţi mă sună că au auzit la radio să vină acum în ultima lună”, încheie Colibășanu.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.