Mini-urechi scoase la bio-imprimantă

Data publicării:
urechi imprimanta
Premieră în domeniul medical, la Timişoara: o pereche de urechi de un centimetru şi jumătate au fost reproduse cu ajutorul unei bio-imprimante 3D pe care au realizat-o specialiştii români. Reuşita aparţine unei echipe locale de IT-işti şi specialiştilor de la Centrul OncoGen, pentru Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului. Planul este ca astfel de organe printate să ajungă să poată fi, pe viitor, transplantate la oameni.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Celulele stem sunt materia primă folosită de imprimanta bio 3D. După mai multe încercări, specialiştii timişoreni au reuşit să imprime ţesuturi cartilaginoase care nu au vascularizare complexă, cum este perechea de mini-urechi construită cu celule stem.

„Aceste celule sunt ţinute într-o bancă de celule, după care urmează un procedeu de decongelare şi cultivare a acestor celule. Există un procedeu destul de uşor în care celulele sunt decongelate la temperature camerei, după care folosim un mediu de cultură cu substanţe hrănitoare pentru celule”, explică Lavinia Iliesi, biolog specialist în Culturi Celulare - OncoGen.

După cultivare, celulele stem sunt folosite la imprimare, împreună cu un alt material biologic: colagenul. Bio-imprimanta inteligentă construită de echipa de IT-işti din Timişoara este programată să fabrice practic urechea şi să plaseze strategic celulele stem.

„Depunem materialul biologic, strat cu strat, în urma unui proiect bidimensional, care vine ori de la computerul tomograf, ori de la o modelare tri-dimensională. În punctele strategice introducem şi celulele stem. Acele celule stem, fiind hrănite, după ce s-a terminat printarea, fiind hrănite, vor începe să preia funcţiile şi structural şi anatomice ale formei printate”, povestește Călin Brandabur, specialist IT.

Perechea de urechi a fost una din primele încercări de a reproduce ţesut cartilaginos. Specialiştii au ales să fie una de dimensiuni mici pentru a nu face risipă de materiale.

„O ureche de 1 cm şi jumătate a fost reconstruită de bio+imprimanta românească în aproximativ două ore şi jumătate. În procesul de imprimare au fost folosite în jur de 10 milioane de celule stem” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

Perechea de mini-urechi reprodusă de specialiştii de la Oncogen cu ajutorul echipei de IT-işti face parte din proiectul "Fabrica de Organe" al centrului. Este doar un prim exerciţiu pentru ceea ce se doreşte la Timişoara.

„În principal, ceea ce ne interesează pe noi sunt, în momentul de faţă, artere sau vase de sânge. Ne interesează să încercăm să încercăm să tipărim piele, care are aplicabilitate, şi ne gândim la muşchiul cardiac”, completează Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen Timişoara.

Specialiştii susţin că prelevarea celulelor stem de la pacientul care are nevoie de un organ va face ca, odată transplantat, acesta să nu fie respins de organismal său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anunţul momentului despre Kate Middleton! Boala nemiloasă nu a iertat-o, toţi se asteaptau la cu totul...
Digi FM
Mihaela Rădulescu, primele declarații după autopsia lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă”
Pro FM
Ce avere avea Ozzy Osbourne și cine va moșteni totul. Legenda rock avea 6 copii din două căsătorii
Film Now
Starea de sănătate a lui Bruce Willis s-a agravat. Legendarul actor nu mai poate vorbi, citi sau merge
Adevarul
Ultimele clipe ale lui Ozzy Osbourne. Paramedicii au ajuns marți dimineață la vila superstarului rock și au...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță tăierea pensiilor speciale cu 3.000-5.000 de lei. S-a anunțat și data exactă
Digi FM
Adevărul despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Antonio Banderas și Robert De Niro, la prânz, pe terasă în Marbella. „Ce imagine! Doi giganți ai...
UTV
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist al trupei Black Sabbath s-a stins la scurt timp după...