Ce este cancerul de prostată, când apare și care sunt factorii favorizanți

Data publicării:
dr marcian manu
Conf. dr. Marcian Manu, medic primar Urologie

Una dintre cele mai frecvente boli grave la bărbaţi, cancerul de prostată, poate fi diagnosticat astăzi prin metode moderne. De obicei, afecțiunea se dezvoltă foarte lent și afectează în special bărbații mai în vârstă. Ce înseamnă această boală şi cum poate fi descoperită ne spune conferenţiar doctor Marcian Manu, medic primar Urologie.

Cea mai indicată metodă pentru diagnosticul imagistic al cancerului de prostată este examenul RMN multiparametric de prostată, care combină informațiile anatomice cu detaliile funcționale obținute în urma administrării substanței de contrast. Această investigație imagistică diferențiază foarte clar tipurile de cancer cu risc crescut de cele cu risc scăzut, ajutând astfel la alegerea celui mai potrivit tratament.

Întotdeauna, după examenul RMN multiparametric, este indicată biopsia, pentru a stabili cu certitudine diagnosticul de cancer de prostată. În prezent, medicii folosesc o procedură specială, numită fusion biopsy, care combină imaginile obținute prin examenul RMN cu o imagine ecografică în timp real. În acest fel, specialistul obține o hartă tridimensională a prostatei și poate să ghideze acul de biopsie direct în leziunile potențial maligne.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri