Ce investigații sunt utilizate pentru screeningul cancerului de prostată și cui sunt recomandate

Data publicării:
dr bogdan georgescu
Dr. Bogdan Georgescu, medic specialist Oncologie

În România, cancerul de prostată era al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbați. Boala se dezvoltă lent și de obicei asimptomatic. De aceea screeningul este salvator. Despre prevenţia şi tratamentul acestui tip de cancer discutăm cu dr. Bogdan Georgescu, medic specialist Oncologie.

Cancerul de prostată are manifestări clinice similare altor afecțiuni ale prostatei și de aceea sunt necesare analize și investigații specifice pentru stabilirea unui diagnostic corect. Ecografia transrectală, completată cu testul PSA (antigenul specific prostatic) sunt indicate pentru screening, chiar și în lipsa unor simptome. În cazul unei suspiciuni de cancer, medicul va recomanda și un examen RMN multiparametric și o biopsie, pentru diagnosticul de certitudine.

În funcție de stadiul în care este descoperit cancerul de prostată, tratamentul poate presupune intervenție chirurgicală (prostatectomie radicală), radioterapie internă sau externă, chimioterapie, imunoterapie sau terapie hormonală. În prezent, prostatectomia se poate realiza și printr-o procedură minim invazivă de chirurgie robotică urologică, cu viză curativă în cazul cancerului de prostată localizat sau local avansat. Acest tip de intervenție are numeroase avantaje pentru pacient, asigurând o recuperare rapidă, risc redus de complicații, chiar cu prezervarea continenței urinare și a potenței.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri