Metastazele cerebrale sunt tumori ce apar la nivelul creierului prin însămânțarea unor celule ajunse în circulație de la tumori maligne din alte părți ale organismului. Ce cancere dau cel mai frecvent metastaze cerebrale, ce opțiuni de tratament există și ce rol joacă radioterapia în aceste cazuri aflăm de la Dr. Matei Bâră, medic primar radioterapie.
Principalele tipuri de cancer care pot da metastaze cerebrale sunt cele pulmonar, de sân, colorectal, renal, dar și de piele. Este important ca, la stabilirea diagnosticului, să fie identificată tumora primară și toate determinările secundare, pentru ca planul de tratament să obțină cele mai bune rezultate. Pe lângă tratamentele menite să reducă severitatea simptomelor, pacienții pot beneficia de chirurgie sau de radioterapie pentru excizia, respectiv distrugerea metastazelor de la nivelul creierului.
Radioterapia este o opțiune importantă de tratament pentru metastazele cerebrale printr-o variantă modernă și de mare precizie, stereotaxia. Aceasta livrează doze foarte mari de radiații direct asupra țesutului tumoral, protejând țesutul nobil sănătos din vecinătate. Tratamentul prin stereotaxie pentru metastaze cerebrale se poate face în o ședință, caz în care procedura se numește radiochirurgie stereotaxică, sau prin câteva ședințe de radioterapie stereotaxică.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro