Bonton. Poveştile marilor familii boiereşti care au contribuit la Unirea de la 1 Decembrie 1918

Data publicării:
bonton

Olga Sturdza a fost autoarea Monumentului Unirii şi cea care a venit în ajutorul celor 360.000 de orfani de război. Mihai Orleanu a fost unul dintre este unul dintre liderii politicii ai vremii care, alături de I. C Brătianu, reuşesc să contribuie la idealul Marii Uniri. Iar Barbu Ştirbey era un apropiat al Regelui Ferdinand cu ale cărui vinuri s-a sărbatorit evenimentul ce a marcat istoria României. Poveştile marilor familii boiereşti care au contribuit la Unire de la 1 Decembrie 1918, într-o ediie specială Bonton, duminică, de la ora 17:30.

Mihai Ghyka - strănepotul lui Mihai Orleanu: Marea Unire a fost şi pentru că un Flondor, un Brătianu, un Marghiloman, Beldiman, Ghyka, Sturdza, cu toţii asta au vrut. Şi au pus viaţa, averile, energiile pentru acest ideal.

La împlinirea idealului naţional şi a adus aportul şi principesa Olga Sturdza, o personalitate remarcabilă a vieţii publice în timpul Primului Război Mondial. Este cea care înfiinţează "Societatea pentru ocrotirea orfanilor de razboi", în anul 1917, şi îşi canalizează toate resursele pentru sprijinul copiilor rămaşi fără părinţi.

Gheorghe Sturdza - nepotul Olgăi Sturdza: În toată România erau cam 360.000 de orfani, vă gândiţi pentru o ţară ca România atunci, care n-avea 20 de milioane de persoane atunci, era imens de mult şi ea în Moldova avea 60.000 de orfani de care s-a ocupat ea, că era o generaţie întreagă de părinţi care s-au dus. Ea era o persoană formidabilă, dar se gândea mai mult la ăilalţi şi nu la ea. Şi ăsta a fost principiul vieţii ei.

Ileana Kripp este strănepoata lui Barbu Ştirbey şi are grijă şi astăzi, de crama străbunicului său, cu ale cărui vinuri s-a sărbătorit atât la Marea Unire cât şi la Încoronarea Regelui Ferdinand. La 100 de ani de la Marea Unire ea consideră că românilor le lipseşte respectul pentru trecut şi valorile naţionale.

Ileana KrippIleana Kripp - strănepoata lui Barbu Ştirbey: Nu prin serbări şi dansuri populare şi mai ştiu eu ce sărbătorim Marea Unire, prin a citi trecutul, prin a redescoperi sau descoperi de-abia acum adevărurile care s-au întâmplat atunci şi lucrurile minunate care s-au întâmplat, cu tot dezastrul care a fost, în mare parte.

Cum au contribuit marile familii de boieri la realizarea Marii Unirii aflăm duminică, de la ora 17:30, la emisiunea Bonton.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri