estiVALUL Digi. Sânpaul, delta ascunsă între munți

Data publicării:
sanpaul

Turiștii care ajung în refugiul ornitologic de la Sânpaul au parte şi de câteva surprize. Deşi este una dintre cele mai friguroase regiuni de la noi din ţară, zona are o vegetaţie specifică Dobrogei, cu păpuriş şi stufăriş. Mai mult decât atât, ciripitul sutelor de păsărele te trimite cu gândul la Delta Dunării.

Vara, când canicula le ține și pe păsări în adăposturi umbrite și ceva mai răcoroase, cele mai indicate momente de a le surprinde, cu ochiul sau cu obiectivul camerei, sunt dimineața şi seara.

Condiţii favorabile pentru cuibărirea mai multor specii de păsări, cum este de exemplu egreta mare, egreta albă, stârcul roşu, diferite specii de păsări de talie mai mică, există”, spune Szabo Iosif, curatorul rezervației. „Un paradis al păsărilor unde, pe lângă stârci şi berze, se pot întâlni şi cocori şi pelicani, stârci lopătari”, spune Szabo Iosif.

Tocmai pentru astfel de întâlniri, chiar și de câteva clipe, cu păsări pe cât de frumoase, pe cât de rare, vin specialiştii din întreaga lume. Iar plăcerea costă - peste 50 de euro plătesc pasionaţii așa-numitului birdwatching. De acești bani, ei străbat întreaga rezervație cu un ghid, care le indică cele mai bune locuri pentru instalarea arsenalelor de telescoape, lunete, camere si aparat foto.

„Primăvara aceasta am văzut o specie mai rară, care nu a fost văzută din anii '50, sfrânciocul cu cap roşu”, spune Ambrus Lazslo, ghid turistic pentru birdwatching.

Rezervaţia de la Sânpaul are 130 de hectare şi cuprinde cinci lacuri, dealuri şi zone de şes. Dacă veniți dinspre Brașov, aveți de parcurs circa 85 de kilometri, pe ruta E60 până la Rupea, de unde urmați indicatoarele.

Agenda culturală


13-16 august Festivalul Medieval Suceava

15-16 august Festivalul Zilele Cincului

16 august Festivalul Pentru Mândra din Botiza

Vremea

Weekendul s-a manifestat cu vreme caniculară în mare parte din ţară, iar cei mai norocoşi au fost cei aflaţi la munte sau la mare, pentru că aici temperaturile se anunţă mai plăcute. Pe plajele de la malul mării astăzi vor fi până la 30...31 de grade Celsius, iar apa va fi numai bună pentru o baie, cu 25 de grade Celsius.

Și la munte vă veţi bucura de o zi destul de frumoasă, pentru că abia spre seară aversele, cu tunete şi fulgere se vor înmulţi. Până atunci, însă, mercurul din termometre va continua să urce şi se va opri la 30 de grade Celsius.

Temperaturi maxime astăzi:

Costineşti: 30° C

Poiana Braşov: 28° C

Rânca: 25° C

Sovata: 33° C

Borşa: 30° C.


Așteptăm să ne trimiteţi poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX  sau direct pe e-mail estival@digi24.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri