RAPORT DE ȚARĂ. Bătălia de la Călugăreni, moment crucial al istoriei naționale

Data publicării:
calugareni

Bătălia de la Călugăreni a fost un moment crucial în istoria naţională. Ea s-a desfăşurat, de fapt, în satele Hulubeşti şi Strâmba, care au fost făcute nimicite de armata otomană.

„Este un moment glorios care a făcut să se vorbească despre Giurgiu în întreaga Europă. Cel mai de seamă moment rămâne cel de la 1595, sfârşitul lui octombrie, când pentru prima dată în istoria ţărilor noastre, armate provenind din cele trei provincii istorice au fost în aceeaşă tabără, tabăra eliberatorilor. Ne referim la transilvănenii conduşi de Sigismund Bathori, muntenii conduşi de Mihai Viteazul şi la moldovenii conduşi de Ştefan Răzvan”, a explicat Emil Păunescu, istoric.

Monumentul ridicat pe dealul din Călugăreni aminteşte trecătorului că aici armata condusă de Mihai Viteazul a obţinut o victorie strălucită asupra oastei otomane, comandată de marele vizir Sinan Pasa, în august 1595. Crucea de Piatră a fost ridicată în 1913 pe coama dealului ce domina valea, unde armata lui Mihai a avut instalate tunurile.

„Este foarte interesant că toţi boierii ţării au contribuit la susţinerea ridicării acestei cruci de mărime impresionantă. În fruntea lor se afla viitorul domn, Constantin Brâncoveanu”, a spus istoricul.

Istoricii au împărţit „Bătălia de la Călugareni" în trei faze, fiecare având conţinut şi desfăşurare diferită.

Mihai Viteazul avea un plan bine stabilit. Secretul său s-a aflat în terenul de bătălie ales. A atacat prin surprindere armata otomană din faţa Călugărenilor, cu scopul de a o împinge către râul Neajlov, acolo unde terenul ar fi putut avantaja inferioritatea numerică a armatei sale: 10.000 de ostaşi şi 12 tunuri. Otomanii înregistrează o ruşinoasă înfrângere, iar liderul lor este aruncat de pe cal. Trei lideri otomani sunt omorâţi în aceeaşi luptă.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri