RAPORT DE ȚARĂ. Ceramica de Horezu și Muzeul Trovanților, atracții ale județului Vâlcea

Data publicării:
01032013 20valcea-52401

Județul Vâlcea este situat în partea central-sudică a ţării, în nord-estul Olteniei, pe cursul mijlociu al râului Olt.Râmnicu-Vâlcea este resedința administrativă și cel mai mare oraș al județului. Aici, în Parcul Zăvoi, s-a auzit pentru prima oară imnul revoluţionar „Deşteaptă-te, române!" al lui Anton Pann.

„Cele trei cuvinte care să definească identitatea judeţului Vâlcea ar fi, după mine, următoarele: pomicultura, balneologie şi turism montan. Aceste trei segmente ale activităţii economice, turistice şi culturale cred că sunt definitorii pentru tradiţiile şi pentru dezvoltarea de-a lungul istoriei a acestui judeţ”, explică Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

Motorul economiei locale a fost, în ultimele patru decenii, Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea. În 2007, exporta aproximativ 78% din produse în 80 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Asia - Pacific. În mai 2007, Oltchim a devenit membru deplin în Consiliul European al Producătorilor de Vinili, fiind prima societate producătoare de PVC din Europa de Est care a primit această distincție. În decembrie 2009, Oltchim a preluat de la Petrom divizia de petrochimie (Petrochemicals Argeș), de pe platforma Arpechim Pitești, pentru suma de 15 milioane Euro. În prezent, situaţia Combinatului Oltchim este incertă, după ce încercarea de privatizare a companiei a eşuat.

Clubul Sportiv Oltchim Râmnicu-Vâlcea, cea mai titrată echipă de handbal feminin din România, este unul dintre cele mai iubite branduri locale. A câștigat Campionatul României de 16 ori, Cupa României de 13 ori, are în palmares două trofee IHF, o Cupa Cupelor, o Supercupa Europei și un Trofeul Campioanelor.

Ceramica de Horezu a fost inclusă, în 2012, în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO. La Horezu, lucrul cu lutul este moștenit din moși strămoși. Îndemânarea și talentul de a combina formele și culorile definesc unicitatea acestui tip de ceramică. Având ca element dominant cocoșul, vasele de Horezu sunt pictate în culori vii, care variază de la nuanțe de maro, roșu, verde și albastru până la celebrul ivoriu. Ceramica populară de Vlădești, numită și ceramica dacică, este si ea o marcă a județului Vâlcea. Ea a păstrat întocmai tehnica dacilor, care lucrau vase albe, elegante și frumos împodobite cu modele în nuanțe de verde și maro.

Existenţa numeroaselor izvoare minerale în judeţul Vâlcea a dus la apariţia şi dezvoltarea unei reţele de staţiuni balneoclimaterice şi la concentrarea unor valoroase obiective turistice. Apele subterane, respectiv apele minerale, termale şi termominerale, reprezintă principala bogăţie a judeţului.

Pentru apele sărate şi nămolul cu proprietăţi terapeutice, în 1912, au fost deschise primele stabilimente de tratament. De mulţi ani, având în vedere numărul mare de turişti din Craiova, oraşul Ocnele Mari a fost supranumit Marea Craiovei.

Un loc puțin cunoscut nu doar de turiști, ci și de localnici, este Rezervația Naturală Muzeul Trovanților. Aici, pietrele care nasc legende se întind pe mai bine de un hectar, iar originile lor sunt puse, deseori, pe seama unor fenomene supranaturale.

Despre trovanți și despre singurul muzeu din lume dedicat, dar și despre enigma piramidelor de la Goranu veți afla mai multe în curând...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri