RAPORT DE ȚARĂ. Galațiul s-ar alia cu Brăila și Tulcea în competiția regionalizării

Data publicării:
galati-1

Galaţiul şi Braila s-ar putea alia contra Constanţei pentru titlul de reşedinţă de regiune.

 „Dupa părerea mea capitala ar trebui să fie conurbația Galați-Brăila”, spune Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

„Mi se pare nu numai o idee foarte bună, este poate una din principalele şanse pentru Galaţi şi pentru Brăila de a se dezvolta foarte mult în viitorul apropiat”, este de părere și Emanoil Bocăneanu, prefectul judeţului Galaţi.

Criteriile ar fi populaţia, care e de 500.000 de locuitori ai conurbaţiei, situarea pe Dunăre şi caracterul de nod de comunicaţie multimodal, care a fost conferit recent celor două porturi maritime, relaţiile cu Tulcea, deci cele trei judeţe care sunt regiunea Dunării de Jos sunt în strânsă uniune şi ar agrea o atare soluţie”, apreciază Nicolae Bacalbașa.

Mesajul a fost transmis și premierului Victor Ponta. „Înaintea acestei regionalizari şi înainte de apariţia regiunii de sud-est, cele 3 judeţe - Brăila, Galaţi şi Tulcea - s-au luat de mână şi s-au dus în faţa publicului şi înaintea prim-ministrului Victor Ponta şi au spus: noi ne vrem”, adaugă Nicolae Bacalbașa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Gălăţenii visează la proiectele care vor fi realizate alături de vecinii lor din Tulcea şi Brăila.

„Proiectele sunt foarte clare: podul, aeroportul și sigur că trebuie să ne întepăm fie în drumul de la Buzău la Bucureşti, care este un drum expres în fapt fie la autostrada de Constanţa, cu un drum expres. Trebuie dublată comunicarea între Galaţi şi Brăila”, apreciază Nicolae Bacalbaşa.

Dar ce ar trebui să înţeleagă cetăţenii din procesul de regionalizare?

„Prin regionalizarea se încearcă o reducere a birocraţiei, în primul rând o rezolvare mai rapida şi mai eficientă a nevoilor cetăţeanului, indiferent care ar fi acestea. Deci teoretic din acest punct de vedere, ar trebui să privească cu speranţă”, spune Emanoil Bocăneanu.

„Omul trebuie să înţeleagă că viaţa merge înainte, că noi suntem parte a Uniunii Europene, unde s-a impus, de bine, de rău, ideea regionalizării şi că vântul bate într-un anumit fel şi că a-ţi face nevoile contra vântului a fost întotdeauna non-productiv”, spune Nicolae Bacalbaşa.

Din Regiunea de Sud-Est vor mai face parte, alături de Galaţi, Brăila şi Tulcea, Constanţa, Vrancea şi Buzău. Iniţial, favorite pentru a deveni capitala regiunii, potrivit unor calcule politice, erau Constanța şi Focşani. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri