RAPORT DE ȚARĂ. Piteștiul este capitala florilor în România

Data publicării:
lalele-1

În primăvara anului 1977, s-a realizat cea mai frumoasă cultură de lalele, narcise, zambile, crocus și muscari, ceea ce i-a determinat pe conducătorii Administrației Publice Locale și pe specialiștii peisagiști - floricultori să se preocupe în continuare de extinderea acestor flori în zonele verzi ale municipiului Pitești.

În aceeași perioadă s-a desfășurat în sala sporturilor din oraș o consfătuire cu toți oficialii județului de la nivel județean până la nivel comunal. Au participat mii de deputați din tot județul Argeș. Cum era obiceiul timpului, au fost invitați toți conducătorii întreprinderilor și instituțiilor județene, printre care și directorul Trustului Pomiculturii Mărăcineni-Pitești, dr. ing. Ilarie Isac.

Proaspăt locuitor al Piteștiului, sosit în primăvara aceluiași an pentru a prelua funcția amintită, domnul Ilarie Isac a fost profund impresionat de explozia florală de lumină și culoare din centrul orașului, de ineditul ei și s-a gândit că realizarea edililor de aici trebuie aflată de toată țara. Participând neimplicit la consfătuire, s-a gândit la o posibilă expoziție de flori, căreia i-a dat un nume, „Simfonia lalelelor”.

De 36 de ani încoace, în luna aprilie, Piteștiul înflorește. „Simfonia lalelelor” a devenit deja tradiţie atât pentru oamenii locului, cât şi pentru turişti care vin în fiecare an la cea mai vie şi mai colorată sărbătoare a capitalei argeşene. Muzica şi buna dispoziţie sunt pentru toată lumea.

Tradiţia s-a născut în urmă cu mai bine de trei decenii, când un floricultor din Arad a adus la Piteşti 3.000 de bulbi de lalele. Expoziţia a fost amplasată iniţial pe strada Victoriei şi mutată mai târziu lângă Teatrul „Al. Davila”. Spectacolul de culoare i-a impresionat pe localnici, care au adoptat fermecătoarele plante şi le-au răspândit în tot oraşul. Azi, florile își împrumută numele municipiului, redenumit pentru un anotimp: Pitești - orașul lalelelor.

Cu timpul, specialiştii piteşteni au transformat cultura de lalele într-o veritabilă artă. Aranjamentele peisagistice sunt gândite în cel mai mic detaliu, de la combinaţiile inedite de culori şi până la momentul în care plantele înfloresc. Astfel, cupele delicate se deschid rând pe rând, din prima zi oficială de primăvară şi până în ultimele zile ale lui mai.

„Simfonia lalelelor” a devenit un veritabil brand local, iubit nu doar de localnici, ci și de cei care vin să se bucure de spectacol în fiecare an.  

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri