RAPORT DE ȚARĂ. Sărata Monteoru, bijuteria Buzăului, atrage mii de turiști

Data publicării:
casa

Aflată la 20 de kilometri de Buzău, staţiunea Sărata Monteoru este, de departe, cea mai cunoscută staţiune turistică din judeţ. În fiecare an, această oază de linişte, împrejmuită de dealuri împădurite este luată cu asalt de mii de turişti, care fug de arşita oraşelor mari. Sărata Monteoru este o alternativă pentru românii care evită staţiunile celebre de pe Valea Prahovei şi Braşov, de exemplu.

„Bijuteria Buzăului", aşa cum este cunoscută Sărata Monteoru, este singura staţiune balneoclimaterică din zonă. Este renumită pentru centrele de tratare a bolilor reumatice. Datorită centrelor de tratament, staţiunea nu duce niciodată lipsă de turişti. „Am venit din Israel, locuiesc acolo de 50 de ani şi sunt al patrulea an consecutiv la Sărata Monteoru, pentru că este o staţiune excepţională, natura din jur ne încântă, iar tratamentul este foarte bun”, spune un turist.

În ultimii ani, „bijuteria Buzăului" s-a aflat într-o continuă dezvoltare. Hotelierii au investit, iar acum profitul pare a fi pe măsură. La un complex hotelier care dispune şi de o bază de tratament modernă pensionarii beneficiază de un bilet de tratament cu reducere de 50% din pensie. Preţul unui pachet de 11 zile, de exemplu, care include cazare, masă şi patru proceduri de tratament pe zi este de aproape o mie de lei.

„În general avem un grad de ocupare de 90-95%. Totodată, ne-am axat şi pe crearea unei infrastructuri care să se adreseze şi altor categorii de clienţi, în special cei care vor relaxare în weekend-uri”, a explicat Sorin Condrache, administratorul unui hotel.

Turiştii care aleg să facă o incursiune în judeţul Buzău şi sunt atraşi de peisaje, întâlnesc locuri de-o frumusețe rară, unele prea puțin cunoscute. În comuna Pietroasele, de exemplu, o localitate situată la o distanţă de 23 de kilometri de Buzău a fost descoperit tezaurul arheologic Cloşca cu puii de aur. În această zonă, în anul 1837, a fost descoperit celebrul tezaur „Cloşca cu puii de aur". În prezent, acesta se află expus la Muzeul Naţional de Istorie, din Bucureşti.

Puţini sunt cei care ştiu că tezaurul avea iniţial 22 de piese, din care s-au putut recupera doar 12. Dintre acestea, cinci sunt lucrare doar în aur. Tezaurul a fost descoperit întâmplător de doi meşteri pietrari care săpau să caute piatră.

De la Pietroasele mergem în municipiul Buzău, unde găsim unul dintre cele mai reprezentative ansambluri artitectonice din oraş. Conacul Marghiloman, construit între anii 1882 şi 1887, este azi doar umbra a ceea ce a fost cândva. Palatul i-a aparţinut lui Alexandru Marghiloman, important jurist şi om politic, membru marcant al Partidului Conservator. Boemul palat a început să se degradeze, odată cu trecerea deceniilor. Impozanta clădire va recăpăta, însă, măreţia de odinioară. O investiţie de peste 27 de milioane de lei este în derulare, iar construcţia este înconjurată de schele şi muncitori. Proiectul este finanţat cu 17 milioane de lei de la Uniunea Europeană şi trebuie finalizat până în februarie 2014.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita