RAPORT DE ŢARĂ. Tinerii din Timiş care lansează afaceri „100% Made in Banat”

Data publicării:
betatimis-57202

La etajul IV al uneia dintre clădirile care au schimbat radical faţa Pieţei 700 din Timişoara, într-un birou de unde poţi privi oraşul de sus, Ovidiu Şandor e gata pentru o nouă întâlnire sau, de ce nu, pentru o nouă idee de afacere. La celălalt capăt al oraşului, Emil Cristescu vizitează şantierul pe care se dezvoltă o nouă clădire destinată companiilor care fac afaceri în cel mai vestic oraş al României. Două destine diferite plecate din acelaşi punct: curajul de a începe o afacere. Emil Cristescu şi fratele său Marius Cristescu sunt acum printre cei mai bogaţi români, derulând afaceri în foraj petrolier, construcţii de maşini, imobiliare, minerale industriale şi echipamente de transport.

Reporter: Un om din Top 300 a pornit businessul de undeva. Dumneavoastră de unde l-aţi pornit?

Emil Cristescu: L-am pornit împreună cu fratele meu în timpul studenţiei, cu un magazin în complexul studenţesc. Asta era imediat după 1990. După aceea au urmat alte achiziţii de firme de stat care erau aproape falimentare şi pe care le-am restructurat, le-am pus în funcţiune.

Deţin Grupul Bega, platforma industrială Faur din Bucureşti, iar afacerile de zeci de milioane de euro nu par să se oprească doar la domeniile în care activează deja. „Mai avem în pregătire câteva parcuri fotovoltaice pe care sperăm să le punem în funcţiune până la sfârşitul anului”, spune Emil Cristescu.

Modatim, birouri, Start-up Hub

În 2005, Ovidiu Şandor a mutat la marginea oraşului fabrica de confecţii Modatim şi a ridicat în locul ei patru clădiri de birouri. Azi o pregăteşte pe a cincea. În afaceri, s-a bazat în mare măsură pe instinct.

Timpul ales pentru demararea proiectului a fost corect ales. Am reuşit înainte de criză să construim primele două clădiri. Dacă începeam doi-trei ani mai devreme, piaţa nu era încă pregătită, dacă începeam mai târziu era prea târziu să putem demara un astfel de proiect”, povesteşte dezvoltatorul imobiliar Ovidiu Şandor.

Complexul de clădiri reprezintă o investiţie de aproape 50 de milioane de euro şi 40.000 de metri pătraţi de birouri. Aici lucrează 2500 de angajaţi de la companii precum IBM, Microsoft, PricewaterhouseCoopers, Deloitte sau Alcatel-Lucent. Tot aici, într-un centru de conferinţe extrem de activ, se întâlnesc periodic sute de membri ai comunităţilor de IT din Timişoara.

Aici se regăseşte şi Start-up HUB. „Start-up Hub e locul unde se conectează generaţii, locul în care proiectele care deja cresc şi devin viabile primesc doza de suport necesar ca să treacă în sfera comercială”, explică Radu Ticiu, coordonatorul Timişoara Startup Hub.

Finanţat din fonduri europene, spaţiul susţine conceptul de co-work. Adică împărţirea unui spaţiu de lucru comun de oameni din diverse firme sau industrii creative. Unul din principalele lucruri pe care le-au învăţat cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Startup Hub este că nu e nimic în neregulă în a-ţi împărtăşi ideile cu ceilalţi. Ba din contră, numai aşa se pot naşte cele mai frumoase proiecte.

Complexul imaginat de Ovidiu Şandor şi echipa sa de arhitecţi devine astfel mai mult decât un grup de clădiri moderne. Devine un spaţiu viu, care se transformă odată cu oamenii care au găsit acolo un loc în care ideile lor pot prinde viaţă, odată cu visul la o carieră de antreprenor.

Antreprenoriatul este o călătorie zilnică în care înveţi să te descoperi, să descoperi care din ideile tale pot fi puse în practică”, conchide omul de afaceri.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRAPORT DE ŢARĂ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri