Institutul „Ana Aslan” și-a pierdut strălucirea. Cine a avut de câștigat

Data publicării:
ana aslan

Institutul de Geriatrie din România, primul din lume de acest fel, era în comunism locul unde anual mii de turişti străini veneau şi se tratau de bătrâneţe după reţeta pusă la punct de medicul Ana Aslan. Cine a avut de câştigat şi cine a avut de pierdut de pe urma institutului care a adus milioane de dolari în bugetul statului, aflaţi marți, de la ora 21.00, dintr-un nou episod România furată.

„A fost găinuşa de aur a României. Era ambasadorul şi omul de legătură între ambasadă şi personalităţi din ţările unde am fost. Era respectată mai mult decât era în România. Era adulată”, a spus doctorul Magdalena Ionescu, medicul personal al Anei Aslan.

La aproape trei decenii de la Revoluţie, pragul Institutului cu greu mai este călcat de străini. Dacă în anul 1984 la Institutul de Geriatrie au venit peste 9.000 de străini, în februarie 2017 nu a fost înregistrat nici unul.

Nu mai are faima pe care o aducea şi prezenţa doamnei Aslan. Nu au mai dezvoltat alte linii de cercetare, deci au rămas la Gerovital care a scăzut ca importanţă, ca utilizare, fiindcă s-au bazat numai pe asta”, a explicat medicul geriatru Constantin Bogdan.

Institutul nu a reprezentat o prioritate nici pentru managerii aflaţi în fruntea unităţii sanitare, nici pentru miniştrii sănătăţii.

„Geriatrie şi gerontologia nu sunt încă o prioritate în politicile de sănătate, pentru că este presiunea zilnică a altor probleme care sunt mai evidente şi mai emoţionale iau locul priorităţilor mari, pentru că până când nu vom elabora o strategie clară şi care să urmeze o anumită continuitate şi vom fi reactivi la problemele sitemului sanitar nu vom reuşi să îndreptăm lucrurile”, a explicat fostul ministrul al Sănătății Vasile Cepoi.

Ce a fost şi ce a ajung Institutul de Geriatrie aflaţi într-un nou episod marca România furată, marţi, de la ora 21.00.

Citiți și: ROMÂNIA FURATĂ | Pe mâinile cui a ajuns Gerovital, elixirul românesc al tinereții

România furată. Ce s-a ales de singurul combinat de apă grea din Europa de Est

România furată | Contrabanda cu țigări, o „gaură” de 8 miliarde de euro

Banii europeni pentru românii săraci, furați de politicieni și prietenii lor

România furată. Taximetria ilegală, tolerată în București

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri