Între medalii. Robert Glință: „Performanța vine când punem cărămidă peste cărămidă și fiecare cărămidă se construiește complet diferit”

Data actualizării: Data publicării:
robert glinta inotand pe spate Articol susținut de Banca Transilvania
Robert Glință. Foto: Profimedia Images

Campionii sunt noii eroi ai zilelor noastre. Reușitele lor reprezintă cele mai bune surse de inspirație care ne arată că, prin muncă și perseverență, succesul poate deveni o rutină. Ce nu se vede însă dincolo de lumina reflectoarelor sunt miile de ore de antrenament și sacrificiile făcute în numele performanței. Unde cei mai buni profesori sunt eșecul și repetiția. Tocmai de aceea Banca Transilvania a încheiat un parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, dedicat special susținerii eforturilor sportivilor români de performanță.

„Între medalii” continuă cu povestea înotătorului Robert Glință.

„În calea spre a deveni un campion desăvârșit, trebuie să știi să și pierzi”, explică sportivul român. „Cu cât acumulezi mai multe experiențe mai puțin plăcute, cu atât mai dulce se va simți succesul atunci când se va întâmpla”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Primul mare succes la nivel mondial l-a obținut în 2015, când Robert Glință a cucerit titlul de campion mondial, la juniori, la 100 metri spate, performanță care i-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de de la Rio de Janeiro din 2016. La Rio, a ajuns în finala probei de 100 de metri spate unde s-a clasat pe locul 8.

Anul trecut, Glință a câștigat aurul la Campionatul European, la aceeași probă de 100 de metri spate, devenită o specialitate a sa. A fost prima medalie cucerită de România la un Campionat European de nataţie pentru seniori, în probele masculine, şi cea dintâi după o pauză de 17 ani - ultima realizare fiind reuşită de Camelia Potec în 2004, la Madrid, în proba de 200 metri liber.

A urmat apoi un bronz la Mondialele din același an.

„Sportul de înaltă performanță este mai mult decât orele de antrenament. Este un stil de viață, 24 de ore din 24, 7 zile din 7”.

În perioada pandemiei, sportivul a povestit cum a reușit să se antreneze „pe uscat”, în condițiile în care bazinele erau închise, cu ajutorul unei sănii speciale care simula, într-o oarecare măsură, mișcările de înot.

În prezent, Robert Glință are peste 90 de recorduri în palmares.

robert glinta
Înotătorul român Robert Glință. Foto: Profimedia Images

Glință recunoaște că presiunea pe care o resimte în timpul competițiilor este „un lucru bun” și că un sportiv de performanță trebuie să știe cum să gestioneze această presiune.

„Mi s-a întâmplat, de multe ori, ca organismul meu să nu ducă mentalitatea mea de 200% și, pur și simplu, să acumuleze atât de mult acid lactic în celula musculară încât să se oprească, efectiv. Dar, chiar și în acele momente, mentalitatea mea e să trag cât se poate de tare și să scot cel mai bun rezultat”, spune înotătorul român.

Durerea din timpul antrenamentelor? 

„Eu am ales să mă împac cu durerea. Pur și simplu, s-o ignor, atunci când apare”, spune Robert Glință.

Ce crede campionul român despre performanță?

„Performanța vine când punem cărămidă peste cărămidă și fiecare cărămidă se construiește complet diferit. Ce-mi mai rămâne de făcut este pur și simplu să mă distrez înotând cât se poate de repede”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri