Papa Francisc a îmbrățișat România în 2019, în vizita istorică în care Suveranul Pontif a dovedit ca de fiecare dată preocuparea și dragostea lui pentru cei mulți și adesea năpăstuiți, spune într-un interviu excluisv la Digi24 ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun. George Bologan evocă, de la Roma, punctele cheie ale ponfiticatului de 12 ani.
Papa Francisc „a pus accentul pe ideea de fraternitate. Este unul din conceptele care au dominat pontificatul Papei Francisc. De la fraternitate derivă armonia, înțelegerea reciprocă, cooperarea între între state, cooperarea între societăți. Învățăturile sau în demnurile Suveranului Pontif au avut un rol de reper moral la nivel mondial. Sfântul părinte a dorit să i se organizeze o înmormântare mai simplă. A lăsat instrucțiuni în acest sens. A dorit să fie înmormântat într-un loc diferit de grotele Vaticanului. Așa cum deja se se știe, va fi înhumat în Bazilica Santa Maria Maggiore, datorită devoțiunii speciale pe care a avut-o față de de Maica Domnului. Pentru el, Maica Domnului a fost exemplul smereniei, al virtuții și al credinței”, a spus ambasadorul.
„ Papa a fost foarte legat de ideea de simplitate. De aceea și-a și ales numerele de Francisc, care este fondatorul Ordinului Franciscan și a cărui doctrină a fost cunoscută ca fiind cât se poate de apropiată de simplitate și de trăirea Evangheliei într-un nod autentic”, a explicat Bologan.
După moartea papei Francisc, urmează nouă zile de doliu, apoi urmează conclavul în care va fi ales noul papă. Ambasadorul spune că în prezent sunt mai puțin importante speculațiile referitoare la succesorul papei Francisc.
„În opinia mea. Acum cred că este mult mai important să medităm la mesajul pe care ni l-a transmis papa Francisc, la testamentul său, din punct de vedere al învățăturii morale, al comportamentului, al umanizării unei societăți care pare tot mai dezumanizate și plină de conflicte. Cred că ar fi mult mai bine în aceste în această perioadă să ne aplecăm asupra învățăturii Suveranului Pontif și să lăsăm speculațiile până după înmormântare și să încercăm să avem un comportament demn de ceea ce ne place să ne numim creștini”, a spus Bologan.
El a amintit și de vizita papei Francisc în România.
„În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice. Apoi, momentul de la Blaj care este are o semnificație aparte. Au au fost ridicați la cinstea altarelor episcopii martiri și mărturisitori care au murit în cea mai mare parte în închisorile totalitarismului comunist. Acest mesaj pe care a vrut să-l transmită papa Francisc a fost unul de prețuire a valorii sacrificiului acestor oameni care au dovedit coerență, curaj, și eroism, lucrurile care ne definesc ca oameni cu demunitate. Este pentru România un motiv de mândrie”, a spus ambasadorul.
„Doar dacă ai fi avut ocazia să-i întâlnești privirea, îți dădeai seama că este o persoană cu totul diferită față de cotidianul pe care îl parcurgem fiecare dintre dintre noi. Există acest limbaj analogic, al privirii, care nu este unul cosmetizat și a acolo realizezi profunzimea interlocutorului, pentru că ochii transmit, de fapt, valoarea sufletului”, a mai spus Bologan despre papa Francisc.
Editor : M.B.