Au fost analizate 76 de probe pentru a identifica noua tulpină din UK. Un singur caz în România

Data publicării:
steagul marii britanii tuulpina uk
Foto: Getty Images

Ministerul Sănătății anunță că în România au fost analizate până în prezent 76 de probe pentru identificarea noii tulpini de coronavirus provenită din Marea Britanie, care ar fi mult mai contagioasă. În țara noastră a fost depistat doar un caz cu varianta din UK, au precizat reprezentanții Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

„Până la data de 17.01.2021 au fost raportate 76 secvențieri finalizate. La un singur caz a fost detectată noua variantă UK a SARS-CoV-2 (cazul Giurgiu). Până în prezent au fost primite raportări de la 3 laboratoare”, se arată în informare.

În România, noua tulpină din Marea Britanie a fost confirmată în laborator la o femeie în vârstă de 27 de ani, din Giurgiu, care a ajuns la camera de gardă a Institutului Matei Balș în primele zile ale anului. Au fost recoltate probe care au fost analizate și a fost confirmată infectarea cu această tulpină.

Femeia a avut simptome ușoare și nu a fost internată în spital. Femeia nu a fost în străinătate și nu a călătorit în Marea Britanie. DSP a demarat o anchetă epidemiologică. 

OMS: Varianta britanică de coronavirus, prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii

Varianta de coronavirus depistată în Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume şi era prezentă săptămâna trecută în 60 de ţări şi teritorii, cu 10 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, citată de Agerpres

Varianta britanică raportată OMS la jumătatea lunii decembrie este considerată cu 50-70% mai contagioasă decât coronavirusul iniţial şi este prezentă în cele şase zone geografice ale OMS, în timp ce varianta sud-africană este prezentă doar în patru dintre acestea, a subliniat OMS fără preciza în care dintre ele.

"În prezent, există puţine informaţii disponibile pentru a se putea şti dacă transmisibilitatea sau severitatea sunt modificate de aceste noi variante", a notat agenţia ONU, subliniind însă că unele dintre caracteristicile genetice similare necesită studii mai aprofundate.

 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri