Aurescu, despre documentele PentagonLeaks legate de România: Sprijinim Ucraina. Detaliile operaționale sunt supuse unor rigori

Data publicării:
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu gesticuleaza la pupitru
Bogdan Aurescu. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a comentat la Digi24 documentele „scurse” de la Pentagon și care spun că România are un rol la fel de important ca Polonia în ajutorarea Ucrainei. Potrivit acestora, România participă la antrenarea strategică sau de luptă a soldaților ucraineni, la recuperarea soldaților ucraineni, la transferul echipamentelor din Occident către Ucraina, la monitorizarea informațiilor de pe front. România este de asemenea donator de arme și echipament militar, mai spun documentele.

„E complicat să facem comentarii asupra acestor scurgeri de informații de la Pentagon. Există o întreagă dezbatere legat de acuratețea informațiilor din documente, poate că unele sunt adevărate, poate că unele au fost modificate. E foarte complicat să spunem despre aceste chestiuni”, a spus ministrul.

„Dar ceea ce putem spune este că noi sprijinim Ucraina cu tot ce putem, cu tot ceea ce ei au nevoie, într-un sprijin multidimensional și multifațetat. În al doilea rând, este clar că Ucraina este foarte mulțumită de sprijinul României. Nu există niciun fel de dubiu cu privire la nivelul de angajament al României față de Ucraina. Iată, realizăm la București conferința de securitate privind Marea Neagră, pe care Ucraina ar fi trebuit să o organizeze și a rugat România să facă acest serviciu Ucrainei, pentru că Ucraina nu poate, din rațiuni de securitate evidente, să organizeze o astfel de conferință.

Nivelul de încredere între cele două state este foarte mare. Ministul Kuleba a spus ieri că Ucraina este foarte mulțumită de sprijinul pe care îl acordă România”, a adăugat el.

„De ce nu vorbim despre sprijin militar? Sunt rațiuni care țin de securitatea României. Noi suntem, practic, stat vecin cu Ucraina și avem cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Prin urmare, e nevoie să avem în primul rând în vedere securitatea României și a cetățenilor săi și în al doilea rând trebuie să avem în vedere și faptul că trebuie să ajutoră cât mai eficient Ucraina”, a explicat Aurescu.

„Până la urmă, obiectivul tuturor este ca Ucraina să câștige războiul. Nu ne dorim în niciun caz ca Rusia să ajungă la gurile Dunării sau să avem frontieră cu Rusia. Cel mai important lucru, în acest moment, este ca ajutorul pentru Ucraina să fie eficient”, a adăugat ministrul.

Întrebat de ce adoptă România această atitudine, spre deosebire de Polonia, care a anunțat toate măsurile luate în sprijinul Ucrainei, Aurescu a spus: „Sunt politici pe care fiecare stat în parte le adoptă. Dacă ne uităm la informațiile legate de sprijinul pentru antrenarea soldaților ucraineni, nu este nimic ascuns aici, noi suntem parte a unei misiuni a UE, e o informație publică, pentru că această misiune a fost anunțată public de UE. Toate statele europene au participat la luarea acestei decizii, iar unele din statele membre sunt implicate”.

„Detaliile operaționale sunt supuse unor rigori. Eu nu vreau să confirm sau să infirm acest lucru, dar încerc să explic rațiunile pentru care nu vorbim despre acest sprijin militar. Polonia poate să aibă altă abordare”, a adăugat el.

Întrebat dacă această atitudine poate fi interpretată ca lipsă de acțiune din partea României, ministrul a răspuns: „Asta este o chestiune care reprezintă poate un cost secundar față de importanța susținerii Ucrainei să câștige acest război. Și am constatat și în aceste zile, prin pozițiile exprimate de oficialii ucrainei, că Ucraina este foarte mulțumită de politica și susținerea României”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”