Video Avioanele spion din Germania aterizează la Otopeni. Vor monitoriza acțiunile rușilor pe frontul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
avion de supraveghere
Foto: Profimedia Images

Avioanele de supraveghere NATO (AWACS) relocate în țara noastră din Germania aterizează marți la Otopeni. Ministerul Apărării Naţionale informează că aeronavele din cadrul Forţei Aeropurtate NATO vor staționa în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, unde vor fi trimiși și 180 de militari. Relocarea lor se face "în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre", a mai precizat MApN. 

Baza permanentă a acestor aeronave de Avertizare Timpurie şi Control (AWACS) este la Geilenkirchen, Germania, iar transportarea lor în România are loc "în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre", a precizat MApN.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor membre NATO.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă.

Din februarie anul trecut, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în apropierea graniţelor NATO.

Prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza şi identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri. Avioanele pot transmite informaţiile către toate celelalte aeronave aflate în spaţiul aerian şi care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare. În trecut, ele au fost desfăşurate în timpul operaţiunilor împotriva grupării teroriste Stat Islamic sau în Afganistan.

"În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să există niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

"Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO. Mulţumesc României pentru găzduirea avioanelor, care vor avea o contribuţie importantă la capacitatea noastră de avertizare rapidă", a adăugat ea.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...