Video&Foto „Bătălia pentru Europa”. Reuniune crucială la Odesa: Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski, întâlnire tripartită

Data actualizării: Data publicării:
Nicusor Dan Maia Sandu Volodimir Zelenski
Nicușor Dan, alături de Maia Sandu și Volodimir Zelenski. Foto: X/Maia Sandu

Preşedintele României, Nicuşor Dan, a participat, la Odesa, în marja summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, la prima reuniune în format trilateral la cel mai înalt nivel între România, Republica Moldova şi Ucraina, în cadrul căreia a purtat discuţii cu Volodimir Zelenski şi Maia Sandu despre interconectările energetice şi logistice, conectivitatea transfrontalieră, securitatea şi combaterea ameninţărilor hibride şi reconstrucţia şi consolidarea rezilienţei.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Declarație comună după summitul de la Odesa, fără semnătura președintelui sârb

ACTUALIZARE 22:20 Mai mulţi lideri din Europa de Sud-Est, între care și Nicuşor Dan, au condamnat miercuri invazia rusă a Ucrainei, la încheierea celui de-al patrulea Summit Ucraina - Europa de Sud-Est care a avut loc la Odesa, un important port ucrainean la Marea Neagră vizat în mod repetat de atacuri lansate de Moscova.

„Condamnăm cu cea mai mare fermitate războiul de agresiune brutală dus de Rusia împotriva Ucrainei”, se arată în declaraţia comună difuzată de preşedinţia ucraineană şi care nu a fost totuşi semnată de preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pentru că numele acestuia nu figurează în declaraţie, notează AFP.

Declaraţia a fost semnată de șeful statului Nicuşor Dan, precum şi de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, premierii bulgar, croat şi grec şi de reprezentanţi ai altor ţări din Balcani.

Aleksandar Vucic, a cărui ţară menţine relaţii bune cu Moscova, a participat la summitul de la Odesa, fiind prima sa vizită în Ucraina de la începutul războiului, în februarie 2022.

Semnatarii declaraţiei şi-au reiterat „angajamentul de a oferi un sprijin global şi durabil Ucrainei şi poporului său atât timp cât este necesar” şi au cerut „tuturor naţiunilor să se abţină să ofere orice formă de ajutor material sau de alta natură efortului de război al Rusiei”.

Nicusor Maia Zelenski
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski. Foto: X/ Nicușor Dan

Textul declaraţiei citează, de asemenea, „retragerea completă a forţelor şi echipamentelor ruseşti de pe întreg teritoriul Ucrainei” drept „condiţii esenţiale şi nenegociabile pentru pace”.

Ţările semnatare susţin „Ucraina pe calea ireversibilă a integrării sale euro-atlantice depline, inclusiv aderarea la NATO”, şi solicită întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei.

Aceste angajamente sunt opusul cerinţelor Rusiei, care cere, înainte de orice pace, ca Ucraina să cedeze regiunile pe care Moscova pretinde că le-a anexat, să renunţe la aderarea la NATO şi la livrările de arme occidentale.

Portul Odesa este vizat în mod constant de atacuri cu rachete şi drone ruseşti. În noaptea de marţi spre miercuri, un nou atac cu drone lansat de Rusia a avariat locuinţe, depozite şi nave civile din Odesa, a indicat diplomaţia ucraineană.

Prima reuniune trilaterală România-R. Moldova-Ucraina

Preşedintele a anuțat că astăzi, 11 iunie, la Odesa, în marja summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, a avut loc prima reuniune în format trilateral la cel mai înalt nivel între România, Republica Moldova şi Ucraina.

„Împreună cu Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, am purtat discuţii substanţiale axate pe identificarea unor direcţii concrete de cooperare în domenii strategice, precum interconectările energetice şi logistice, conectivitatea transfrontalieră, securitatea şi combaterea ameninţărilor hibride, reconstrucţia şi consolidarea rezilienţei precum şi reformele esenţiale pentru integrarea europeană”, a transmis şeful statului. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Nicuşor Dan arată că această colaborare reflectă angajamentul ferm al celor trei ţări de a consolida stabilitatea, securitatea şi parcursul european al regiunii noastre.

„Întâlnirea noastră are loc pe fundalul discuțiilor recente despre cum ar trebui să arate o pace justă, durabilă și completă în Ucraina. Ucraina a preferat întotdeauna să aducă pacea. Președintele Zelenski a propus chiar o formulă pașnică bazată pe carta Națiunilor Unite și pe dreptul internațional, aprobată de majoritatea comunității internaționale, când inițiativa SUA pentru pace părea să prindă avânt, președintele Zelenski a acceptat... chiar să se întâlnească personal cu președintele Putin”, a declarat Nicușor Dan.

Nicusor Zelenski
Nicușor Dan, Volodimir Zelenski. Foto: X/ Nicușor Dan

Volodimir Zelenski: Odesa, o răscruce între nordul și sudul Europei

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a mulţumit miercuri tuturor liderilor şi partenerilor care s-au reunit la Odesa pentru cel de-al patrulea summit Ucraina-Europa de Sud-Est, el afirmând că prezenţa acestora este un mesaj clar şi unitar împotriva încercărilor Rusiei de a destabiliza regiunea noastră.

„Odesa este o răscruce de drumuri între nordul și sudul Europei. Deci, între Balcani și Caucaz și între stabilitatea europeană și amenințările de a o submina. Odesa a fost întotdeauna o poartă de acces, iar astăzi este o poartă de acces către securitatea noastră comună. Securitatea sud-estului Europei și a Mării Negre este indivizibilă. Acest lucru a fost evident pentru ... Ucraina încă din 2014 și a devenit clar pentru întregul continent în 2022. Cu toate acestea, chiar și astăzi, suntem obligați să luptăm nu numai pentru țara noastră, ci și pentru a ne asigura că această realitate devine piatra de temelie a unei noi politici regionale”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Mulţumesc tuturor liderilor şi partenerilor care s-au reunit la Odesa pentru cel de-al patrulea summit Ucraina - Europa de Sud-Est. Prezenţa dumneavoastră a devenit un semnal clar şi comun împotriva încercărilor Rusiei de a destabiliza regiunea noastră şi de a slăbi suveranitatea în Europa”, a scris Volodimir Zelenski într-o postare pe Facebook.

Nicusor Maia Zelenski summit
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski. Foto: X/ Nicușor Dan

Maia Sandu: „Ne îndreptăm spre cele mai importante alegeri din istoria noastră”

Maia Sandu a atras atenția și asupra alegerilor parlamentare cruciale din Republica Moldova, care vor avea loc în acest an: „În Moldova ne îndreptăm spre cele mai importante alegeri din istoria noastră. Nu este vorba doar despre viitorul nostru, este o linie de front în bătălia pentru Europa. Rusia vrea ca Moldova să se îndepărteze de Ucraina și de UE. Mai rău, vrea să folosească Moldova împotriva Ucrainei și a UE. Nu trebuie să lăsăm să se întâmple asta. Moldova contribuie pentru că înțelegem care este miza, știm că securitatea Ucrainei este securitatea Moldovei”.

Maia Sandu a precizat că s-a discutat despre interconectările energetice, investiţiile strategice şi legăturile economice care „ne fac mai puternici şi mai uniţi”. „Şi despre cum cooperarea regională poate fi un scut real pentru cetăţenii noştri”, a mai transmis Maia Sandu. Aceasta s-a referit la beneficiile pentru oameni, când Chişinăul, Kievul şi Bucureştiul acţionează împreună.

„Când Chişinăul, Kievul şi Bucureştiul acţionează împreună, putem construi mai mult decât infrastructură sau proiecte comune – putem oferi siguranţă oamenilor noştri, speranţă într-un viitor paşnic şi un drum clar spre o Europă unită, liberă şi democratică”, a mai transmis Maia Sandu.

Acest format trilateral se reunește la cel mai înalt nivel pentru prima dată, arătând determinarea celor trei state vecine de a intensifica cooperarea și coordonarea, printr-un mecanism de dialog pe termen mediu și lung. Acest mecanism va viza inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.

Citește și:

Calea tot mai îngustă spre victorie a Ucrainei: Cum pot Kievul și Europa să învingă Rusia fără ajutorul Americii (Foreign Policy)

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune și cât ar mai putea sta în...
Film Now
Charlize Theron nu vrea să audă de relații cu bărbați din industria filmului: "Doamne ferește! Nu e un lucru...
Adevarul
„Bântuiți de Labubu”. Dr. Mihai Craiu, avertisment despre „cocktailul toxic” asupra minții și sufletului...
Newsweek
Anunțul ministrului Muncii despre pensii care "lovește" în 4.000.000 pensionari...
Digi FM
VIDEO Bolidul lui Diogo Jota, doar un morman de cenușă! Lamborghini-ul în care se aflau atacantul de la...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui taur când este urmărit de doi jaguari. Animalul nu s-a lăsat deloc intimidat de feline
Film Now
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...