Calea tot mai îngustă spre victorie a Ucrainei: Cum pot Kievul și Europa să învingă Rusia fără ajutorul Americii (Foreign Policy)

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski
Având o economie de nouă ori mai mare decât cea a Rusiei, Uniunea Europeană ar putea chiar să depășească Statele Unite în privința ajutoarelor militare și financiare pe care le oferă Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Șansele de reușită ale Ucrainei pe câmpul de luptă au scăzut odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, iar calea Kievului spre un viitor sigur și suveran a devenit tot mai îngustă. Totuși, pesimismul sumbru care i-a cuprins pe unii europeni este nejustificat: atâta timp cât ucrainenii rămân determinați să lupte contra Rusiei, există strategii disponibile pentru a-i ajuta să câștige, chiar și fără susținerea din partea Statelor Unite de care Ucraina a beneficiat în anii precedenți, scrie Foreign Policy.

Trump a indicat în mod repetat faptul că ajutorul militar pentru Ucraina nu va mai fi nicidecum la fel de însemnat ca pe vremea administrației Biden. Dar Ucraina produce deja unele dintre cele mai avansate arme folosite în prezent pe câmpul de luptă și continuă să găsească soluții inovatoare în domeniile în care se află în dezavantaj față de inamicul ei mult mai mare.

Ucrainenii au reușit deja să distrugă sau să alunge o bună parte din navele flotei rusești din Marea Neagră și au șocat întreaga lume când au lansat raidul cu drone asupra mai multor baze aeriene din Rusia în care au lovit 41 de aeronave rusești, distrugând cel puțin 10 dintre ele.

Participanții la Forumul de Securitate a Mării Negre de la Odesa de săptămâna trecută și-au exprimat speranța că Trump va realiza într-un final că este dus de nas de Putin și că va susține Ucraina cu zecile de miliarde de dolari de care ar avea nevoie ca să îi țină piept Rusiei.

Ceea ce este mult mai probabil să se întâmple, însă, este ca Trump să dea vina pe Moscova și Kiev pentru eșecul negocierilor de pace și să se retragă din aceste discuții, renunțând într-un final și la livrările de armament pentru Kiev.

Totuși, administrația Trump nu va abandona complet Ucraina. Politicienii americani, inclusiv cei mai mulți republicani, recunosc faptul că America ar avea mult de pierdut dacă Ucraina se prăbușește.

Sistem Patriot
Sistemul american Patriot este singurul sistem NATO care poate contracara atacurile rusești cu rachete balistice. Foto: Profimedia Images

Tehnologia pe care Europa nu o poate pune la dispoziția Ucrainei

Surse de la Washington care sunt în contact cu administrația Trump au spus că președintele american nu va suspenda accesul Ucrainei la imaginile prin satelit puse la dispoziție de SUA, care au fost cruciale pentru operațiunile militare ucrainene.

Armata ucraineană depinde într-o foarte mare măsură de coordonatele oferite de americani pentru cele mai multe operațiuni ce implică atacuri cu arme cu rază lungă de acțiune, după cum a raportat și New York Times.

Aceasta este una dintre puținele tehnologii pe care aliații europeni ai Ucrainei nu le pot suplini, în cazul în care Statele Unite și-ar retrage complet sprijinul pentru Kiev. Washingtonul nu va face asta, însă, pentru că altfel va deveni un observator inutil care doar privește conflictul de pe margine, iar continuarea cooperării între serviciile de informații ale celor două țări, inclusiv în privința imaginilor prin satelit, presupune costuri foarte mici, potrivit FP.

Încet, dar sigur, țări importante din Europa, precum Marea Britanie, Franța, Germania și Polonia, se pregătesc să preia rolul de principali aliați și susținători ai Ucrainei în războiul contra Rusiei, anunțând noi ajutoare militare pentru Kiev și sancțiuni și mai dure împotriva Moscovei.

profimedia-0873726086
Imaginile prin satelit puse la dispoziție de SUA au fost cruciale pentru operațiunile militare ucrainene în războiul contra Rusiei. Foto: Profimedia Images

Având o economie de nouă ori mai mare decât cea a Rusiei, Uniunea Europeană ar putea chiar să depășească Statele Unite în privința ajutoarelor militare și financiare pe care le oferă Ucrainei.

În perioada 2021-2024, bugetul total pentru apărare al statelor UE a crescut de la 218 la 326 miliarde de euro și ar urma să crească cu încă cel puțin 100 de miliarde de euro până în 2027. Uniunea Europeană continuă să își dezvolte industria de apărare și să stimuleze producția de muniție.

Pentru a putea înlocui ajutoarele militare și financiare puse la dispoziția Ucrainei de către SUA, Europa va trebui să își dubleze cheltuielile, potrivit unei analize a Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IFW Kiel).

Fondurile anunțate de UE pentru susținerea Ucrainei ar acoperi ajutorul oferit de SUA, care au contribuit în total, începând din 2022, cu aproximativ 67 de miliarde de dolari cheltuiți pentru ajutoare militare și peste 50 de miliarde de dolari sub formă de ajutor financiar.

Zelenskyy & Coalition of the Willing in Kiev
Țări importante din Europa, precum Marea Britanie, Franța, Germania și Polonia, se pregătesc să preia rolul de principali aliați și susținători ai Ucrainei în războiul contra Rusiei. Foto: Profimedia Images

Doar sistemul american Patriot este capabil să contracareze atacurile rusești cu rachete balistice

Unele echipamente militare americane vor fi greu de înlocuit pentru țările europene, în special sistemele de apărare antiaeriană. Cu toate că Europa livrează Ucrainei cele mai multe tancuri și obuziere, SUA reprezintă principalul furnizor de lansatoare de rachete (sisteme Himars și rachete Atacms), obuze și sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune, precum Patriot.

„Sistemele europene de apărare antirachetă pot ajuta Ucraina împotriva rachetelor de croazieră rusești, dar sistemul american Patriot este singurul sistem NATO care poate contracara atacurile rusești cu rachete balistice”, se arată într-un raport recent al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Noul as din mâneca Ucrainei este propria ei industrie de apărare, care a devenit acum una dintre cele mai ingenioase și avansate din Europa și produce cam 40% din armamentul necesar armatei ucrainene la costuri mult mai reduse și de două ori mai rapid decât alte industrii de armament.

Drone
Ucrainenii au șocat întreaga lume când au lansat raidul cu drone asupra mai multor baze aeriene din Rusia în care au lovit 41 de aeronave rusești, distrugând cel puțin 10 dintre ele. Foto: Profimedia Images

În afară de ritmul impresionant în care produce drone, Ucraina a raportat că fabrică mai multe obuziere și sisteme de artilerie decât toată Europa la un loc. Ucrainenii știu exact ce au nevoie și modifică mereu echipamentul pe care îl produc pentru a răspunde condițiilor schimbătoare de pe câmpul de luptă.

Este normal ca ucrainenii să fie tot mai extenuați după mai mult de trei ani grei de război și să își dorească să revină la normal, dar strategia lui Putin de a le distruge moralul prin bombardarea orașelor ucrainene nu funcționează.

Rușii sunt cei care ar trebui să își facă griji în legătură cu moralul tot mai scăzut, având în vedere că din ce în ce mai mulți soldați ruși mor pe front și economia țării suferă din cauza sancțiunilor.

Dacă America nu va mai fi alături de Ucraina în lupta contra Rusiei, atunci Europa trebuie și poate să îi ia locul – un proces aflat în desfășurare chiar în acest moment.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Peştele care înoată cu peste 110 km/h. Unde trăieşte şi cum arată cea mai rapidă vietate din lumea marină
Digi FM
Lecția de viață oferită de o pensionară din Neamț care a susținut Bacalaureatul la 75 de ani: „Să nu-ți fie...
Pro FM
Brian May și soția sa, uluiți de vestea că Freddie Mercury ar fi avut un copil: „Știai despre asta? Dacă are...
Film Now
Marion Cotillard s-a despărțit de iubit, după 18 ani de relație și doi copii. Guillaume Canet a fost...
Adevarul
Furtuni în România. Tânăr ucis de trăsnet. În București, zborurile au fost deviate: „Pilotul ne-a arătat țara”
Newsweek
Nicușor Dan a aprobat legea care oferă ajutoare la pensie. Se dau medicamente compensate și alimente
Digi FM
Jessie J, un nou mesaj după ce a fost operată de cancer: „Nu a dispărut încă. Lupta cu cancerul nu e atât de...
Digi World
Un bărbat a mâncat 150 de ouă, în doar cinci zile: „E o nebunie, corpul meu s-a subțiat considerabil”...
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip adorabil, ce pot să spun?"
UTV
Dorian Popa și-a cerut iubita în căsătorie. Andreea a fost surprinsă cu un inel spectaculos pe deget