Blestem oficial pus de mitropolitul Olteniei pe capul credincioșilor care merg la o biserică de la Mănăstirea Frăsinei. Reacția BOR

Data actualizării: Data publicării:
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, participa la cea de-a sasea editii a Intalnirii Internationale a Tinerilor Ortodoxi (ITO) care se desfasoara la Craiova in perioada 5 - 8 septembrie, la Craiova Bogdan Danescu/InquamPhotos
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Foto: Bogdan Danescu / Inquam Photos

Preoții și credincioșii care mai merg la slujbă într-o biserică ridicată pe un loc „blestemat” de Sfântul Calinic vor fi blestemați la rândul lor cu caterisirea și afurisenia, potrivit unui „legământ cu blestem” semnat de mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, starețul și membrii Consiliului Duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei din județul Vâlcea. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, consideră decizia corectă, dar spune că Mitropolia Olteniei are datoria de a o explica mai clar, dat fiind „limbajul excesiv arhaic, ermetic pentru înțelegerea omului de azi”.

Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, împreună cu starețul Mănăstirii Frăsinei și membrii Consiliului Duhovnicesc au emis marți un „legământ cu blestem”, un document prin care vor să interzică slujbele la o biserică ridicată într-un loc interzis tot prin blestem de Sfântul Ierarh Calinic.

„Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă”, se arată în documentul semnat de prelați, pe care îl redăm în continuare.

Document de Legământ cu Blestem

Noi, Irineu, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, împreună cu starețul Protos. Onisifor și membrii Consiliului Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei (Arhim. Ioanichie, Arhim. Ioachim, Ierom. Iachint, Ierom. Victorin, Ierom. Ilarion, Ierom. Ghervasie, Ierom. Hristofor), uniți într-un singur gând, astăzi, 10 ianuarie 2023, am analizat situația anticanonică creată împotriva legământului cu blestem pus de Sfântul lerarh Calinic, prin construirea bisericii pe locul unde a fost așezată piatra de legământ cu blestem.

Am constatat că, deși piatra a fost ridicată în condiții de constrângere comunist-atee, totuși blestemul a rămas neschimbat. Datorită acestei situații, mulți monahi și clerici, părinți din mănăstirea Sfântului Ierarh Calinic au încălcat acest legământ. Însăși construcția bisericii s-a făcut din neascultare și încălcarea blestemului Sfântului Calinic.

Observând cu durere că monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului, coborând în acest loc aflat sub blestemul Sfântului Calinic,

Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă.

Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea.

Întărim acest document de legământ cu Blestem cu semnăturile noastre și cu pecetea Sfintei Mănăstiri.

Așa să ne ajute Dumnezeu și să ne ocrotească Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și binefăcătorul Sfintei noastre mănăstiri.

Înaltpreasfințitul Părinte IRINEU

Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei

Protos. Onisifor Petrescu (stareț)

Vasile Bănescu: „O decizie menită să sporească gradul de ascultare duhovnicească”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, apără decizia preoților de a emite un „legământ cu blestem”, spunând că scopul documentului este acela de a-i determina pe „monahii mănăstirii Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva kilometri de aceasta”.

Într-o reacție la documentul semnat de mitropolitul Olteniei, Vasile Bănescu observă că „limbajul excesiv arhaic” al blestemului este „ermetic pentru înțelegerea omului de azi” și arată că „Mitropolia Olteniei are datoria firească de a explica mai clar decizia bună pe care a luat-o”.

„În legătură cu inevitabil discutatul comunicat recent al Mitropoliei Olteniei, referitor la hotărârea luată pentru menținerea ordinii interioare a mănăstirii Frăsinei din Vâlcea, vă rog să primiți următorul punct de vedere, posibil lămuritor:

Decizia este, în esență, aceea ca monahii mănăstiri Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva km de aceasta.

Dincolo de limbajul excesiv arhaic, ermetic pentru înțelegerea omului de azi, este vorba de o decizie menită să sporească gradul de rigoare și ascultare duhovnicească ale celor ce au optat pentru o viață ascetică bazată pe cele trei voturi (angajamente) monahale: ascultare, castitate și sărăcie benevolă. Condiții cu rațiuni adânci asumate de oricine alege liber să devină monah.

Rațiunea adâncă a monahismului este separarea de tumultul lumii, nu afundarea în el, găsirea liniștii necesare rugăciunii, lupta mai intensă cu ispitele și trăirea mai riguroasă a poruncilor și sfaturilor evanghelice.

Blestemul nu face parte în mod sigur dintre acestea, ci exprimă, în cazul de față, într-un limbaj sever și anacronic, autoritatea ierarhului actual în legătură cu lucruri menite să păstreze vie hotărârea unui sfânt ierarh care a fixat o regulă de viețuire monahală mai aspră în mănăstirea respectivă.

Rațiunea pentru care în anumite mănăstiri (ca la muntele Athos) nu se permite accesul femeilor este exclusiv aceea a protejării monahilor de cea mai puternică ispită omenească. Firește, le rămân multe altele cu care se nevoiesc să lupte, rugându-se și pentru noi, cei ce nu avem adesea puterea aceasta.

Mitropolia Olteniei are datoria firească de a explica mai clar decizia bună pe care a luat-o spre binele și ordinea internă a mănăstirii Frasinei, renumită pentru asprimea vieții duhovnicești a monahilor care au dorit să trăiască acolo.

Potrivit unui document publicat Arhiepiscopia Râmnicului intitulat „Document de Legământ cu Blestem”, semnat de Mitropolitul Olteniei Irineu și de starețul Mănăstirii Frăsinei (jud. Vâlcea), toți preoții și credincioșii, care vor intra de azi înainte într-o biserică din apropierea Mănăstirii Frăsinei despre care se spune ca ar fi fost construită pe un loc care a fost blestemat de Sfântul Ierarh Calinic, sunt anatemizați. Potrivit învățăturii Bisericii, blestemul este un gest primitiv, considerat chiar ca fiind un păcat foarte grav”, a precizat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Blestem Irineu 2
Legământul cu blestem al mitropolitului Irineu. Sursă foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri