BOR atacă virulent decizia CEDO de a cere României să legalizeze parteneriatul civil: „Sursa toxică a destrămării importanței familiei”

Data publicării:
Vasile Bănescu cu ochelari, cistum, la birou cu computer
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române. Foto: Basilica

Patriarhia Romană a reacționat marți la decizia CEDO prin care a cerut recunoașterea relațiilor de același sex, arătând că biserica ortodoxă dezaprobă promovarea și legiferarea parteneriatului civil. Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, partneriatul civil  reprezintă „sursa toxică a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei”.

„Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei.

În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

„Cadrul legal care protejează în mod optim «creșterea, educația și instruirea copiilor» este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României). Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate. Legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea «căsătoriei între persoanele de același sex», ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această «căsătorie».

Acordarea unui statut legal «cuplurilor» de același sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o șireată și favorabilă mișcare politică spre acordarea «dreptului» de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează totuși în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie.

Experiența statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex este grăitoare. Domeniul dreptului familiei este însă «strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde», așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex”, mai precizează Vasile Bănescu.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru încălcarea articolului 8 din Convenţie - dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie” - în cazul cuplurilor de acelaşi sex, în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României. 

„Curtea observă că - atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent - nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate”, se mai arată în decizia CEDO.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri