Video Călin Georgescu spune că baza militară Mihail Kogălniceanu va fi folosită ca „poartă de intrare în război” cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Călin Georgescu
Călin Georgescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Călin Georgescu a declarat într-un interviu luat de un fost militar american din trupele speciale, actual realizator de podcasturi, că baza militară Mihail Kogălniceanu, care va fi transformată în cea mai mare bază aeriană NATO din Europa, va fi folosită ca platformă de declanșare a unui război împotriva Rusiei. „Nu putem accepta asta”, spune Călin Georgescu, fără a-și susține afirmațiile cu niciun fel de dovadă. Nu este prima dată când Călin Georgescu avansează ipoteza unui război împotriva Rusiei pornit din România.

Dialogul dintre cei doi a fost postat de Călin Georgescu pe pagina sa de Facebook, unde fostul candidat la președinție a scris: „Comunitatea internațională se face că nu vede ce se întâmplă în România sau există un interes direct de a ne folosi țara ca un declanșator pentru un precedent periculos? Nimeni nu are voie să se joace cu pacea și democrația!”.

Interviul i-a fost luat de Shawn Ryan, care se prezintă drept fost militar american în trupele speciale (Navy SEAL) și fost contractor CIA, actual realizator de podcasturi.

În fragmentul postat pe rețelele sociale, Călin Georgescu declară că Statele Unite nu înțeleg ce se întâmplă în România.

„Ce se întâmplă acum în România și faptul că nu avem nicio reacție din afară, în special din Statele Unite, arată că ei nu înțeleg ce se întâmplă aici, pentru că dacă folosesc România ca poartă de intrare în război… ce urmează? Nu avem nevoie de război, asta spun eu”, a spus Călin Georgescu în fragmentul difuzat de Shawn Ryan.

La rândul său, realizatorul interviului se întreabă care ar fi implicațiile pentru România dacă baza militară Kogălniceanu se va transforma în cea mai mare bază NATO din Europa, așa cum a fost anunțat la jumătatea anului trecut.

„Așadar, această bază NATO, ca să fie clar, cea mai mare bază NATO construită vreodată în Europa, va fi folosită pentru a conduce o ofensivă majoră în Rusia”, afirmă Shawn Ryan.

„Exact acesta este cuvântul: «ofensivă». Ceea ce este greșit. Foarte greșit. Nu putem accepta asta. Pur și simplu. Pentru că nu este treaba noastră. Nu este războiul nostru”, îi răspunde Călin Georgescu în fragmentul prezentat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Se forțează intrarea în război a României”

Nu este prima dată când Călin Georgescu avansează ipoteza unui război împotriva Rusiei pornit din România.

Pe 7 decembrie 2024, la doar o zi după ce Curtea Constituțională anulase alegerile prezidențiale, Călin Georgescu declara la Realitatea Plus că prin această decizie „se forțează intrarea în război a României cu Rusia, pentru a se declara stare de necesitate” în SUA, „iar Donald Trump să nu poată să își preia mandatul”.

„Intenția lor, mai ales după câștigul Trump, e declararea stării de urgență, iar Biden nu pleacă, iar Trump nu mai poate fi numit în funcție. Declanșarea acestui război se face doar prin România”, a spus Călin Georgescu la Realitatea Plus, potrivit Hotnews.ro.

Baza Kogălniceanu se extinde

Baza aeriană Mihai Kogălniceanu urmează să fie extinsă și va deveni cea mai mare bază aeriană NATO din Europa, mai mare decât baza Ramstein din Germania.

Noua bază militară se va întinde pe o suprafaţă de aproape 3.000 de hectare. Pe lângă infrastructura militară, baza de la Kogălniceanu va cuprind şcoli, grădinţe, magazine și chiar un spital, putând să găzduiască 10.000 de militari și familiile lor.

„Vor fi locuințe sociale pentru personal individual sau familii, vor fi locuințe de tip de bloc, locuințe individuale, creșe, grădinițe, școli, farmacii, tot ceea ce este nevoie”, a declarat comandantul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, Nicolae Creţu.

De asemenea, baza va avea o nouă pistă, paralelă cu cea existentă, hangare, spații pentru mentenanţă, simulatoare, depozite de combustibil, de muniţii şi, bineînțeles, sisteme de protecţie antiaeriană.

Proiectul este estimat la 2,7 miliarde de dolari.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a...
Film Now
Ryan Gosling, de nerecunoscut cu părul lung și cu barbă, în primele imagini din „Project Hail Mary”. TRAILER
Adevarul
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Newsweek
Pensii tăiate cu sute de lei după aplicarea CASS. Parlamentarii: 35.000 lei pentru cheltuieli lunare
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie