Video Călin Georgescu spune că baza militară Mihail Kogălniceanu va fi folosită ca „poartă de intrare în război” cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Călin Georgescu
Călin Georgescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Călin Georgescu a declarat într-un interviu luat de un fost militar american din trupele speciale, actual realizator de podcasturi, că baza militară Mihail Kogălniceanu, care va fi transformată în cea mai mare bază aeriană NATO din Europa, va fi folosită ca platformă de declanșare a unui război împotriva Rusiei. „Nu putem accepta asta”, spune Călin Georgescu, fără a-și susține afirmațiile cu niciun fel de dovadă. Nu este prima dată când Călin Georgescu avansează ipoteza unui război împotriva Rusiei pornit din România.

Dialogul dintre cei doi a fost postat de Călin Georgescu pe pagina sa de Facebook, unde fostul candidat la președinție a scris: „Comunitatea internațională se face că nu vede ce se întâmplă în România sau există un interes direct de a ne folosi țara ca un declanșator pentru un precedent periculos? Nimeni nu are voie să se joace cu pacea și democrația!”.

Interviul i-a fost luat de Shawn Ryan, care se prezintă drept fost militar american în trupele speciale (Navy SEAL) și fost contractor CIA, actual realizator de podcasturi.

În fragmentul postat pe rețelele sociale, Călin Georgescu declară că Statele Unite nu înțeleg ce se întâmplă în România.

„Ce se întâmplă acum în România și faptul că nu avem nicio reacție din afară, în special din Statele Unite, arată că ei nu înțeleg ce se întâmplă aici, pentru că dacă folosesc România ca poartă de intrare în război… ce urmează? Nu avem nevoie de război, asta spun eu”, a spus Călin Georgescu în fragmentul difuzat de Shawn Ryan.

La rândul său, realizatorul interviului se întreabă care ar fi implicațiile pentru România dacă baza militară Kogălniceanu se va transforma în cea mai mare bază NATO din Europa, așa cum a fost anunțat la jumătatea anului trecut.

„Așadar, această bază NATO, ca să fie clar, cea mai mare bază NATO construită vreodată în Europa, va fi folosită pentru a conduce o ofensivă majoră în Rusia”, afirmă Shawn Ryan.

„Exact acesta este cuvântul: «ofensivă». Ceea ce este greșit. Foarte greșit. Nu putem accepta asta. Pur și simplu. Pentru că nu este treaba noastră. Nu este războiul nostru”, îi răspunde Călin Georgescu în fragmentul prezentat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Se forțează intrarea în război a României”

Nu este prima dată când Călin Georgescu avansează ipoteza unui război împotriva Rusiei pornit din România.

Pe 7 decembrie 2024, la doar o zi după ce Curtea Constituțională anulase alegerile prezidențiale, Călin Georgescu declara la Realitatea Plus că prin această decizie „se forțează intrarea în război a României cu Rusia, pentru a se declara stare de necesitate” în SUA, „iar Donald Trump să nu poată să își preia mandatul”.

„Intenția lor, mai ales după câștigul Trump, e declararea stării de urgență, iar Biden nu pleacă, iar Trump nu mai poate fi numit în funcție. Declanșarea acestui război se face doar prin România”, a spus Călin Georgescu la Realitatea Plus, potrivit Hotnews.ro.

Baza Kogălniceanu se extinde

Baza aeriană Mihai Kogălniceanu urmează să fie extinsă și va deveni cea mai mare bază aeriană NATO din Europa, mai mare decât baza Ramstein din Germania.

Noua bază militară se va întinde pe o suprafaţă de aproape 3.000 de hectare. Pe lângă infrastructura militară, baza de la Kogălniceanu va cuprind şcoli, grădinţe, magazine și chiar un spital, putând să găzduiască 10.000 de militari și familiile lor.

„Vor fi locuințe sociale pentru personal individual sau familii, vor fi locuințe de tip de bloc, locuințe individuale, creșe, grădinițe, școli, farmacii, tot ceea ce este nevoie”, a declarat comandantul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, Nicolae Creţu.

De asemenea, baza va avea o nouă pistă, paralelă cu cea existentă, hangare, spații pentru mentenanţă, simulatoare, depozite de combustibil, de muniţii şi, bineînțeles, sisteme de protecţie antiaeriană.

Proiectul este estimat la 2,7 miliarde de dolari.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul neaşteptat făcut de Lia Olguta Vasilescu în spatele lui Crin Antonescu! Nu şi-a dat seama că e filmată...
Digi FM
Kathleen Turner, actrița din „Giuvaierul Nilului”, de nerecunoscut. Vedeta în vârstă de 70 de ani se...
Pro FM
Anca Țurcașiu, declarații neașteptate despre căsătoria cu iubitul ei: „Trăim clipa!” Cei doi se cunosc de mai...
Film Now
CinemaCon 2025, în Vegas. „Box-office-ul este în declin. Avem nevoie de o redresare. Avem nevoie de mai multe...
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
Newsweek
Ministerul Muncii explică nedreptățile apărute la pensii după Recalculare. Cine pierde bani lunar?
Digi FM
Acuzat de viol, Russell Brand, fostul soţ al lui Katy Perry, susţine că nu a fost „niciodată un violator”
Digi World
O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi...
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Kate Hudson, despre Matthew McConaughey, cu care a avut mereu super chimie pe ecran: „Este una dintre marile...
UTV
Romina Gingașu răspunde zvonurilor despre divorțul de Piero Ferrari. „Presiunea în cuplul nostru vine din...