Carmen Dan, audiată în comisie: Nu Ministerul de Interne stabilește numărul secțiilor de votare din țară sau al ştampilelor

Data actualizării: Data publicării:
carmen dan audieri

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan este audiată marţi în Comisia de anchetă a fraudelor electorale. Ea a declarat că nu instituția pe care o conduce stabilește numărul secțiilor de votare, al buletinelor de vot, al ștampilelor sau al cabinelor de vot.

"Nu Ministerul Afacerilor Interne stabilește numărul secțiilor de votare din țară. Acesta este atributul autorităților locale cu avizul Autorității Electorale Permanente. Ministerul Afacerilor Interne nu stabilește numărul de buletine de vot, numărul de ștampile sau cabine de vot, acest atribut îi aparține Autorității Electorale Permanente. Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuții în interiorul secțiilor de votare, aici responsabilitatea îi revine președintelui Secției de votare, care răspunde de derularea tuturor activităților în secția de votare și Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuții în ceea ce privește funcționarea sistemului de monitorizare a prezenție la vot, nu are atribuții în ceea ce privește utilizarea tabletelor, nu are atribuții în ceea ce privește instruirea operatorilor acestor tablete, acest sistem aparține în integralitate Serviciului de Telecomunicații Speciale și instruirea acestor operatori este tot în sarcina STS", a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne este audiat, la ora transmiterii știrii, în Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

Marți a fost chemat la audieri și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Obiectivele anunțate de Comisia parlamentară sunt: verificarea veridicității informațiilor vehiculate în contextul public cu privire la neregulile referitoare la funcționarea SIMPV - Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot; numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordonaţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...