Certificatul verde ar urma să devină obligatoriu în Italia pentru accesul în restaurante, mijloace de transport și alte zone aglomerate

Data actualizării: Data publicării:
persoane cu masti in fata duomoului din milano
Italia a introdus certificatul Covid obligatoriu. Foto: Profimedia Images

Certificatul sanitar verde ar putea să devină obligatoriu în Italia de la începutul lunii august, pentru evenimente cu număr mare de oameni, dar și în locuri aglomerate, precum piscine, săli de sport și chiar mijloace de transport în comun. Autoritățile din Peninsulă ar încerca astfel să limiteze răspândirea variantei Delta, relatează publicația italiană La Stampa.

Cei 38 de milioane de italieni care și-au descărcat deja codul QR pentru certificatul verde vor avea liber la călătorii. De cealaltă parte, vor fi libertăți limitate pentru cei care nu s-au vaccinat, nu au avut COVID-19 sau pentru cei care nu vor să cheltuie 20 de euro pentru un test ori de câte ori vor să iasă la o pizza sau la un film, mai scrie sursa citată.

Numărul cazurilor a crescut în Italia

Varianta Delta face ca numărul infectărilor să crească în Italia, miercuri fiind 4.259 cazuri noi față de 3.558 din ziua precedentă. În aceste condiții, ori se revine la restricții dure, ori se încearcă limitarea infectărilor permițând doar celor imunizați sau celor care au un test negativ să intre în locurile aglomerate. Măsurile se află pe lista de propuneri a autorităților italiene, mai scrie sursa citată.  Guvernul ar urma să stabilească noi parametri de risc pentru regiunile din Italia și reglementarea certificatului verde, care ar trebui să ajungă joi pe masa Consiliului de Miniștri.

Certificat verde obligatoriu pentru accesul în spații aglomerate

Așadar, accesul în cinematografe și teatre, meciuri și concerte mari, mijloace de transport și discoteci, piscine și săli de sport, congrese și, poate, chiar și baruri și restaurante în interior ar urma să se facă doar cu certificatul verde.

Fără certificatul verde, aproape toate locurile de divertisment devin inaccesibile. Certificatul verde va fi folosit pentru sala de sport sau piscină, pentru cinema sau teatru, pentru cumpărături în centre comerciale, conferințe și târguri în interior și discoteci. Green Pass va fi, de asemenea, folosit pentru evenimente majore, sportive și altele, cum ar fi concertele.

În ce privește restaurantele de interior, dezbaterea este încă deschisă, dar și aici autoritățile iau în calcul ca certificatul verde să devină obligatoriu. Clienții care intră fără permis riscă o amendă de 400 de euro, în timp ce proprietarii restaurantelor, dacă nu cer green pass-ul la intrare, riscă închiderea pe 5 zile.

Pentru a nu-i discrimina pe tinerii care ar fi vrut să se vaccineze, dar nu au putut din lipsa serurilor, statul le-ar putea oferi teste COVID gratuite.

Cerințele pentru obținerea certificatului verde sunt: ambele doze de vaccin făcute, test negativ sau dovada vindecării de COVID. Nu este nevoie de certificat pentru copiii sub 12 ani. Potrivit La Stampa, citat de Mediafax, certificatul ar putea fi eliberat la început după o singură doză de vaccin, iar de la 1 septembrie va fi eliberat numai pentru cei vaccinați cu schemă completă. 

De asemenea, Guvernul italian ia în calcul să extindă starea de urgență, care expiră pe 31 iulie, mai scrie sursa citată. 

Citește și: Franța impune „permisul sanitar” pentru accesul în muzee, cinematografe și alte astfel de spații după explozia de cazuri de Covid

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...