Columbia a început să emită paşapoarte cu opțiunea de gen „X” pentru persoanele care se identifica drept non-binare

Data actualizării: Data publicării:
A 2000 Colombian Pesos Bill Inside a United States of America Passport
Foto: Profimedia

Columbia a început să emită, joi, pașapoarte cu opţiunea „X” în caseta de gen, pentru persoanele care se identifică drept non-binare, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Bogota, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Ministerul Afacerilor Externe recunoaște diversitatea de gen cu posibilitatea înregistrării sexului „non-binar” în pașaport. Acest lucru va fi identificat în pașapoarte printr-un 'X'”, spune Andrea Garzon, un oficial al serviciului de pașapoarte, într-un video publicat pe site-ul oficial al ministerului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„De acum înainte, columbienii își pot exercita acest drept în administrațiile care emit pașapoarte la Bogota”, în departamente și consulate din străinătate, a afirmat Garzon.

În martie 2022, justiția columbiană a dispus includerea aceleiași categorii, „non-binar”, în documentele de identitate, care până atunci luau în considerare doar opțiunile „bărbat” și „femeie”.

De la această decizie, 26 de persoane au făcut schimbarea pentru a fi recunoscute ca „non-binare” în cărțile lor de identitate și certificatele de naștere, conform cifrelor biroului stării civile până în decembrie 2022.

Cu această ultimă modificare a pașapoartelor sale, Columbia, care numără aproximativ 50 de milioane de locuitori, se alătură mai multor țări care oferă această posibilitate, conform Human Rights Watch. Acestea sunt Australia (din 2011), Pakistan, Nepal, Noua Zeelandă, Germania, Argentina, Statele Unite, Canada și, mai recent, Mexic.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri