Controalele ANPC din spitale, motiv de dispută. Instituția condusă de Piedone răspunde cricitilor ministerului lui Rafila

Data actualizării: Data publicării:
Controalele din spitale, motiv de dispută. ANPC răspunde Ministerului Sănătății și invocă legislația privind protecția consumatorilor
Controalele din spitale, motiv de dispută. ANPC răspunde Ministerului Sănătății și invocă legislația privind protecția consumatorilor. Foto. Inquam Photos/ George Călin/ Octav Ganea

După ce Ministerul Sănătății a precizat că doar Inspecția Sanitară de Stat poate efectua controale oficiale în spitale, ANPC a transmis că legislația privind protecția consumatorilor se aplică și serviciilor de alimentație publică și depozitării alimentelor din unitățile sanitare. Autoritatea subliniază că nu există un temei legal pentru ca spitalele de stat să fie exceptate de la regulile impuse operatorilor privați.

Ministerul Sănătății a reacționat după ce ANPC a efectuat mai multe controale în unități spitalicești, subliniind că doar Inspecția Sanitară de Stat are atribuția de a realiza verificări în domeniul sănătății publice.

„Ministerul Sănătății este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice”, a transmis instituția.

În replică, ANPC susține că spitalele nu sunt exceptate de la reglementările privind protecția consumatorilor și invocă legislația care îi permite să verifice și unități sanitare.

„Conform dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, mai exact Art. 1, statul, prin mijloacele prevăzute de lege, are obligația de a proteja cetățenii în calitatea lor de consumatori. Astfel, este asigurat accesul neîngrădit la produse și servicii, informarea completă despre caracteristicile esențiale ale acestora și apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, inclusiv în fața unor practici incorecte. De asemenea, prevederile acestui act normativ se aplică tuturor tipurilor de comercializare a produselor (noi, folosite sau recondiționate) și a serviciilor destinate consumatorilor”, au transmis reprezentanții ANPC.

ANPC mai argumentează că definiția consumatorului include și pacienții din spitale, astfel că unitățile sanitare nu pot fi exceptate de la reglementările în vigoare.

„Articolul 2, punctul 2 din aceeași ordonanță definește ‘consumatorul’ ca orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care acționează în afacerea lor comercială, industrială, de producție, artizanală ori liberală și specifică faptul că ‘unitățile spitalicești’ nu sunt exceptate de la aplicarea acestui cadru.”

De asemenea, autoritatea subliniază că printre atribuțiile sale se numără și verificarea alimentației publice și a depozitării alimentelor destinate consumului în spitale.

„Prin urmare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are în vedere și serviciile de alimentație publică, precum și depozitarea alimentelor destinate consumului public, fie că acestea sunt tratate termic sau nu. Aceste servicii se adresează consumatorilor, așa cum sunt definiți în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992”, a precizat ANPC.

ANPC mai invocă și cadrul legal care îi conferă atribuții în materie de control, indiferent dacă este vorba despre unități publice sau private.

„Aceste controale sunt efectuate pe piață la producători, importatori, distribuitori, vânzători, prestatori de servicii, inclusiv servicii financiare, dar și în unități vamale sau puncte de trecere a frontierei, cu acces la locurile de producție, depozitare sau comercializare a produselor. În plus, instanța de judecată a subliniat că nu există niciun temei pentru a considera că operatorii de stat nu trebuie să respecte aceleași norme ca operatorii privați care au un profil similar. Protejarea dreptului consumatorilor la sănătate, integritate fizică și ocrotirea persoanelor vulnerabile este o responsabilitate ce trebuie asumată de toți operatorii economici. Consumatorii sunt considerați vulnerabili în fața oricărui profesionist, fie că acesta are ca scop obținerea de profit sau nu, fiind expuși la aceleași riscuri în cazul nerespectării normelor legale”, a mai precizat ANPC.

În ultimele zile, ANPC a desfășurat mai multe controale în unități spitalicești.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
UE avertizează cetățenii să folosească telefoane simple cu butoane când intră în SUA
Digi FM
Femeia care a renunțat la deodorant, șampon și pastă de dinți. Soluția pe care a găsit-o pentru igienă...
Pro FM
Justin Bieber ar avea datorii de milioane de dolari, potrivit apropiaților: „Se confruntă cu propriii demoni”
Film Now
Cum a sărbătorit Daniel Craig obținerea rolului James Bond: Eram în supermarket, aveam căruciorul plin cu...
Adevarul
Trump îşi arată „prietenia” faţă de Putin printr-o invitaţie directă de a cuceri Ucraina. Europa, în alertă
Newsweek
Care pensionari trebuie să restituie bani din pensie? Ministerul Muncii a dat ordinul
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce este sindromul inimii frânte și cât de periculos este. O despărțire sau pierderea unei persoane dragi face...
Digi Animal World
Un animal misterios le dă fiori oamenilor din Colorado: „Ar putea fi un Chupacabra?”. Imaginile sunt virale
Film Now
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...