Controverse după apariţia albumului #Rezist. Editura: Deţinem toate drepturile necesare

Data actualizării: Data publicării:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cele mai puternice imagini ale protestelor din Piaţa Victoriei nu au făcut doar înconjurul lumii, ci au ajuns şi într-un album tipărit. Albumul #Rezist a apărut la editura Curtea Veche, care a anunţat că va fi găsit în librării din 3 martie. Iniţiativa tipăririi acestei cărţi a fost încă de la început ţinta unor controverse, ceea ce a dus în urmă cu o lună la suspendarea proiectului. Ieri, după anunţul de apariţie a albumului, mai multe persoane au lansat critici în mediul online, în termeni duri.

_rezist_coperta1

„E o carte-instantaneu și e tot atât de spontană pe cât au fost și sunt mitingurile din București și din celelalte orașe românești. Este o colecție de sute de mesaje care, cu timpul, s-ar fi pierdut, uitate sau rătăcite prin ungherele Internetului. Pancartele din 2017, irepetabile, intransigente, oneste, inteligente, subtile, de un umor irezistibil, arată că ne-am despărțit, pentru totdeauna, de vremurile în care, la demonstrații, se agitau mesaje scrise de alții cu litere albe lipite pe un fundal de pânză roșie. Adunate într-o carte, ele devin niște instantanee din 2017, care le demonstrează scepticilor că o nouă generație de cetățeni manifestă altfel decât se făcea, cu îndârjire, naivitate și chiar cu ură, la începutul anilor 1990”, a motivat editura, într-un mesaj din 7 februarie, acest proiect.

În mai puţin de 24 de ore, editura a anunţat suspendarea proiectului explicănd că volumul a stârnit reacții în mediul online – unele aducând critici privind câştigul financiar în urma unor acţiuni de stradă spontane şi a creativitiţii manifestanţilor din Piaţă. În acest context, reprezentanţii editurii au precizat că „profitul din încasări și drepturile de autor vor fi direcționate către presa independentă, de care avem atât de mare nevoie. Fără educație civică, fără lectură și fără presă liberă, nu vom avea democrație funcțională. Vom anunța beneficiarii donațiilor de îndată ce avem acceptul acestora”.

„Singura noastră intenție a fost de a documenta ce s-a întâmplat în România în aceste zile. Inițiativa a avut un scop civic, de documentare și de promovare a mesajelor transmise de către protestatarii din Piața Victoriei. Vom relua acest proiect atunci când vom fi siguri că intențiile lui vor fi corect înțelese”, a adăugat editura.

„Începând de astăzi puteți găsi albumul “#rezist.”, a anunţat ieri editura Curtea Veche, care a precizat şi că profitul rezultat din vânzarea cărții va fi donat de Curtea Veche Publishing asociației Funky Citizens pentru a susține proiectul Factual.ro.

Anunţul a iscat o serie de comentarii şi controverse, unele legate de folosirea imaginii personale în timpul participării la proteste. Au apărut întrebări legate de legalitatea folosirii unor fotografii în care apar oameni care nu şi-au dat acordul în acest sens.

Alţii au reclamat că editura capitalizează pe furia populară legimită.

În replică, editura precizează că deține toate drepturile necesare publicării acestei cărți: „Toate fotografiile din carte au fost puse la dispoziție de către fotografi profesioniști, care sunt mândri să facă parte din acest proiect. Vă asigurăm că nicio editură serioasă nu ar accepta să realizeze o carte cu fotografii culese de pe internet, în primul rând pentru că nu ar fi etic, și apoi din cauza unei calități grafice foarte slabe (probabil cunoașteți faptul că pentru tipar este nevoie de fotografii la rezoluții mari).”

200 de pagini cu instantanee a 21 de fotografi 

Cartea arhivează instantaneele a 21 de fotografi, care au fost zile în sir în mijlocul protestatarilor pentru a surprinde mesajul Pieţei. De altfel, imaginea celor aproape 300.000 de oameni care au aprins deodată luminile telefoanelor mobile a ajuns în presa din toată lumea. La fel şi tricolorul pe care românii l-au format într-o altă seară de proteste.

În cele aproape 200 de pagini ale albumului #Rezist se regăsesc nu doar mesajele inteligente şi pline de umor de pe pancartele protestarilor, ci şi textele câtorva jurnalişti şi oameni de cultură, care au scis despre revolta românilor faţă de adoptarea Ordonanţei 13.

Iren Arsene Matem, director general al editurii Curtea Veche Publishing: „A venit către noi o propunere, apoi a luat amploare. Câţiva fotografi au considerat că fotografiile lor trebuie să apară, iar pe de altă parte şi un blogger a simţit nevoia să să propună textele sale pentru print.”

FOTO Dragoş Bucurenci

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...