CTP, despre deciziile BOR în vremea coronavirusului: "Ce greșeală au putut să facă, dumnezeule, am înțepenit când am văzut"

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Tudor Popescu, in studioul Digi24

Biserica Ortodoxă Română a transmis vineri dimineață câteva recomandări credincioșilor pentru a evita răspândirea îmbolnăvirilor cu coronavirus. Printre ele amintim: credincioșii să nu mai sărute icoanele sau să își aducă propria linguriță pentru împărtășanie. La scurt timp, Patriarhul Daniel a revenit într-un comunicat și a precizat că regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 modul în care BOR le-a comunicat credincioșilor măsurile împotriva coronavirusului, susținând că "biserica, probabil, va prinde momentul ca să mai scoată un bănuț".

"Ce greșeală au putut să facă, dumnezeule, am înțepenit când am văzut. Biserica Ortodoxă Română a emis un comunicat în care a spus să nu mai pupe icoanele credincioșii, să se împărtășească cu linguriță de acasă, nu cu lingurița sfințită de la biserică și, mai rău de atât, să asculte slujba la televiziunea lor, a bisericii, și la radio, să nu se mai ducă la Biserică. (...)

Păi cum intri în biserica, te vindeci, nu-i așa?! Când pupi icoana, când se ling moaștele alea la Sfânta Parascheva. Acolo nu te vindeci, domne'? Dar ce, trăiește microbul pe icoana sfințită a Mântuitorului, a Maicii Preciste? Trăiește microbul acolo, cum adică? Alea sunt îndumnezeite, nu trăiește.

Acum ni se spune că trăiește microbul pe ele și să nu le mai pupăm. Numai că s-au speriat între timp."Doamne, Dumnezeul meu, ce am făcut?", a zis Biserica sau de fapt capul ei, domnul Daniel, care, ce a zis: "Domne, astea ce am zis noi să nu mai pupați icoane, să nu vă mai duceți la biserică, temporar, acum, că e un moment ... asta era o atenție acordată celor mai slabi în credință" și dă și în paranteă Romani 14, 1 ca să citeze din Pavel (...).

Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Români 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transformă într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor (n.r. comunicatul BOR). 

Să traducem acum limbajul acesta teologic. Foarte simplu: se topește bănuțul. Dacă omul face împărtășanie și cu lingurița cu care își mestecă în cafea, dacă poate să asculte la radio sau la televizor slujba nu e nevoie să se mai ducă la biserică, dacă icoana nu mai trebuie să o pupe, păi atunci poate nu mai face nici nunți, nici botezuri, nici înmormântări cu popi. Și atunci ce facem?! Se duce dracului giudețul, conform unei expresii celebre.

Și atunci a venit acest amendament al domnului Daniel: "Domne, noi am zis așa, pentru ăia mai slabi. Dar ăia care sunt tari în credință, ăia pot să se ducă să pupe toate icoanele, să plimbe linguriță de la unul la celălalt că nu vor muri". (...)

Au încercat să câștige popularite în momentul ăsta de groază colectivă cu astfel de îndemnuri. Pentru că s-au gândit, "domne, politicienii, în special ăștia de la PSD care erau foarte expresivi, le-au spus oamenilor să se spele pe mâini, să nu dea cu mâna pe la guriță. Sunt grijulii. Să ne arătăm și noi grijă față de ei, adică numai ăia să câștige capital politic?! Noi care suntem singurul partid din România care nu a fost niciodată în opoziție, adică BOR, noi ce facem?! Nu câștigăm nimic la afacerea asta?" Și s-au repezit, au fost niște minți sclipitoare, acolo, care au zis: "hai să scoatem ceva din asta, niște popularitate." Apoi a venit Daniel, a venit CEO-ul: "Băi, ați înnebunit, cum să faceți așa ceva?" Și a urmat comunicatul prin care se spune că cei credincioși nu au nevoie nici de medicamente, pot să pupe orice căci credința îi salvează și salvează și bănuțul BOR-ului. (...)"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri